Vijesti

DOBOJ: U Striježevici obilježena hramovna slava (FOTO)

U Striježevici je obilježena slava crkve posvećena Rođenju Presvete Bogorodice. Hramovnoj slavi u ovom ozrenskom selu prisustvovao je gradonačelnik Doboja Boris Jernić. Nakon svete liturgije, odata je počast  poginulim borcima u posljednjem odbrambeno-otadžinskom ratu, kao i žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Parohjani su se i ove godine okupili na svetom mjestu kako bi uz zajedničku molitvu proslavili hramovnu slavu u selu, Rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu. Uprkos epidemiološkoj situaciji, molitvena tradicija se nastavlja, ove godine zbog cijele situacije u nešto skromnijim uslovima.

-Saborujemo već otprilike nekih 9-10 godina gdje se mnoštvo naroda sa Ozrena i svih ozrenskih mjesta, kao i iz Grada okupi, druži i Bogu moli, a na kraju zapjevamo, zaigramo i svi zajedno se proveselimo. Ove godine smo spriječeni da se u onom kapacitetu kao što je to dosada bilo okupimo, ali Bože moj zdravlja proći će i ova situacija koja nije samo kod nas, već je i u cijelom svijetu, tako da ćemo dogodine ako Bog da tu tradiciju da i nastavimo, kao što smo je i započeli prije nekih 9-10 godina – izjavio je Željko Anđelić, protonamjesnik.

Željko Anđelić, protonamjesnik

Uz srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu su uvijek i čelnici Grada. Nakon molitve, na spomen obilježja u porti hrama, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić odao je počast poginulim borcima u posljednjem otadžbinskom ratu, komandantu Ozrenskog korpusa Cvijetinu Todiću, te poginulima na Ozrenu tokom Drugog svjetskog rata.

-Želim da čestitam mještanima Striježevice slavu crkve koja je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice, koja je zaštitnica Striježevice. Raduje me što smo stalno okupljeni i što smo danas ovdje u Striježevici da zajedno obilježimo ovaj veliki praznik. Takođe, raduje me i što smo u ovakvim prilikama uvijek spremni da razgovaramo i o potrebama naših mještana ovdje u Striježevici. Dosta toga je i urađeno. Svakako da su i ljudi koji su ovdje okupljeni oko Srpske pravoslavne crkve i oko sela, a koji su društveno i politički odgovorni spremni da zajedno sa nama u budućnosti razgovaraju o onome što su potrebe ovog sela – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Hram je smješten na najvišem brdu u Striježevici i osamljen je u borovoj šumi. Zahvaljujući Gradskoj upravi do hrama je urađen asfalt, a zajedno sa mještanima i rasvjeta.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close