Vijesti

DOBOJ: U septembru obilježavanje 25 godina od egzodusa Srba iz Vozuće

Maršom “Stazom egzodusa” biće obilježeno 25 godina od egzodusa kompletnog srpskog stanovništva iz Vozuće i doline rijeke Krivaje u Federaciji BiH, gdje je u septembru 1995. godine spaljeno 30 srpskih sela i odakle je protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, a ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za više od 100 i dalje traga.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević rekao je Srni da će ovogodišnji marš “Stazom egzodusa”, od Tumara, u opštini Lukavac, do mjesta Stog, u opštini Zavidovići, biti održan 10. septembra, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Riječ je o kamionskom putu dugom 22 kilometra koji ide pravcem Brijesnica Gornja, Kvrga, Malčići, Borovci, Lozna, Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”.

On je naveo da će broj učesnika biti ograničen, i to do najviše pet po lokalnim zajednicama koje su učestvovale na vozućkom ratištu, o čemu su obaviještene opštinske boračke organizacije.

Nakon marša, učesnici će se okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta podignutih u znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Blagojević kaže da zbog okolnosti sa virusom korona ove godine neće biti održana tradicionalna akademija “Egzodus i trajanje” i najavio da će predviđena sredstva u vidu jednokratne pomoći biti uručena porodicama stradalih, ratnim vojnim invalidima i socijalno ugroženima sa područja Vozuće.

Masovno stradanje Vozućana tokom proteklog rata dogodilo se između 10. i 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive u kojoj je učestvovalo je 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, uključujući odred “El mudžahedin”, potpomognutih NATO avijacijom i snagama za brze intervencije. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close