Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je danas da je Srpsko-ruski duhovni centar i Manastir Svete Matrone Moskovske u dobojskom naselju Ritešić simbol prijateljstva koji veže ruski i srpski narod.

“To je sveto mjesto za nas, i zbog hrama Svete Matrone Moskovske, ali i ljudi koji su došli po ovom vremenu. Kod nas ima poslovica – kiša, to je sreća”, rekao je novinarima Kalabuhov, koji u Ritešiću prisustvuje tradicionalnoj manifestaciji “Dani meda, rakije i kotlića”.

On je ukazao na značaj druženja i veselja.

“Danas je vrijeme za druženje. Naši oponenti uvijek nas krive zbog nekog malignog uticaja, ali danas smo došli ovdje sa kulinarskim uticajem i nadam se da će sve to biti ukusno svima koji žele probati našu rusku kuhinju u cijelom kapacitetu Rusije, kao višenacionalne države”, rekao je Kalabuhov.

Reprezentativni kuvar u Ambasadi Ruske Federacije Vladimir Lukin rekao je da je prilikom odabira današnjih jela koja su popularna u Rusiji vodio računa o ukusu ovog podneblja.

“Kao zakusku pripremili smo našu posebnu salatu prestoničku, kao prvo jelo čorba od bundeve, nakon toga marinirane pečurke, te palačinke sa pilećim sufleom”, naveo je Lukin.

Na današnjem meniju biće i punjene paprike u ruskom stilu, te patlidžan u sufleu sa orasima. U slatkom programu su piroške sa makom, dvije vrste torte, te šarlotka sa jabukama.

Lukin je, upoređujući rusku i srpsku kuhinju, rekao da u srpskoj dominira roštilj, te guste čorbe u kojima se kao zgušnjivač koriste brašno ili polenta, dok su čorbe u ruskoj kuhinji bistre sa fermentisanim i drugačijim proizvodima.

Prema njegovim riječima, u Rusiji se, nasuprot ovim prostorima gdje su dostupne svježe namirnice, jela spremaju usoljenim i dimljenim namirnicama, poput popularne čorbe “soljanke”.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić zahvalio je ambasadoru Ruske Federacije Igoru Kalabuhovu za vrijednu vatrogasnu opremu za potrebe Srpsko-ruskog društva Republike Srpske u vanrednim situacijama.

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić i pomoćnik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Prošle godine, u okviru 12. manifestacije “Dani meda, rakije i kotlića”, posvećene razvoju turističkog potencijala ovog naselja i grada Doboja, položen je kamen temeljac za izgradnju tri kuće – jedne u stilu srpske kuće sa Zlatibora, te ruske i crnogorske.

Srpsko-rusko svepravoslavno etno-selo gradi se u okviru Srpsko-ruskog centra, koji se nalazi uz Manastir, a koji će imati nekoliko funkcionalnih cjelina, između ostalog, ruski kutak, restoran ruskog cara, salu za sastanke, apartmane za smještaj zvaničnika i hodočasnika, ruski vojni muzej, te rusku bolnicu.

Izgradnja manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela u Ritešiću počela je 2009. godine na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića.

Gradnja manastira počela je 8. aprila 2010. godine, a tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao je temelje 1. maja iste godine.

U okviru ruskog-etno sela 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.

Foto: srna.rs, Ustupljene fotografije

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Atijas: Šmit kao građanin dobrodošao da oda počast Jevrejima stradalim od nacističkog režima
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 25. septembar