Vijesti

DOBOJ: U Ristića Gaju danas je obilježeno 27 godina od početka proboja “Koridora života” (FOTO)

U Ristića Gaju u dobojskom mjestu Opsine danas je obilježeno 27 godina od početka proboja “Koridora života”, jedne od najznačajnijih akcija u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Prvi komandant Operativne grupe Doboj Milivoje Simić podsjetio je na 8. juni 1992. godine kada su sa Ristića Gaja krenule jedinice Krnjinske brigade Vojske Republike Srpske potpomognute drugim jedinicima, a iz mjesta Lipe jedinice Vučijačke brigade na konačan obračun sa neprijateljem prema Brodu i rijeci Savi. 

On kaže da je Doboj 15. juna 1992. godine trebalo da bude napadnut istovremeno iz tri pravca. 

Prema njegovim riječima, Doboj je preko Broda, Dervente i Johovca trebalo da napadne brigada Hrvatskih oružanih snaga sa jakom artiljerijom iz Slavonskog Broda, zatim jedna muslimanska brigada iz Gračanice, te hrvatsko-muslimanska jedinica iz pravca Maglaja i Tešnja, što je 8. juna spriječeno. 

Simić kaže da je bitka za koridor trajala četiri mjeseca, od 8. juna do 7. oktobra 1992. godine, kao i da je srpska strana dala velike žrtve, zahvaljujući kojima je spriječen stravičan pogrom i nestanak srpskog stanovništva. 

Predsjednik Boračke organizacije Stanari Miladinko Kovačević kaže da je sa područja opštine Stanari poginulo 250 boraca, a veliki broj ih je ranjen. 

Predsjednik Boračke organizacije grada Doboja Pero Tubić ocijenio je da je zahvaljujući bici “Koridor života” srpski narod uspio da se izbori za slobodu i ostane na ovim prostorima. 

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić podsjetio je da je bitka “Koridor života” jedna od prvih, ali i najznačajnih zahvaljujući kojoj je omogućeno spajanje Republike Srpske i njen opstanak. 

On je naveo da su učesnici “Koridora života” koji su krenuli sa Ristića Gaja na častan i dostojanstven način iznijeli bitku i dali nemjerljiv značaj za očuvanje grada Doboja i Srpske. 

Kod spomenika sa 445 imena poginulih srpskih boraca sa područja Krnjina danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom 27 godina od početka akcije “Koridor života” i postrojavanja Krnjinske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske. 

Današnjem pomenu prisustvovale su porodice poginulih učesnika bitke za koridor, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i delegat u Vijeću naroda Srpske Jasna Lukić, poslanik u parlamentu BiH Obren Petrović, predstavnici lokalne vlasti Doboja i Stanara. 

Probojem Koridora prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. 

Spomen – obilježje poginulim borcima Vojske Republike srpske
Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja (desno), Miloš Bukejlović, potpredsjednik Skupštine grada Doboja (lijevo)
Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja (desno), Miloš Bukejlović, potpedsjednik Skupštine grada Doboja (lijevo)
Obren Petrović, poslanik u Parlementu BiH (desno), Danijel Jošić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (lijevo)
Obren Petrović, poslanik u Parlementu BiH (desno), Danijel Jošić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (lijevo)
Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja
nastup KUD-a
Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close