Učenici Osnovne škole /OŠ/ “Dositej Obradović” iz Doboja, jedne od najvećih multietničkih škola na prostoru BiH, danas su povodom Međunarodnog dana tolerancije organizovali kulturno-zabavni program i etnografsku izložbu, rekla je nastavnik istorije Maja Lukač.

“Osim priredbe, organizujemo i dodatne aktivnosti čiji je cilj da pokažu da učenici i radnici ove škole cijene različitosti i da su otvoreni za nove ideje”, istakla je Lukačeva i dodala da se Međunarodni dan tolerancije u ovoj školi tradicionalno obilježava.

Lukačeva, koja vodi i školsku etnografsku sekciju, rekla je novinarima da ova škola raspolaže bogatom etnografskom zbirkom.

Ona je navela da je ove godine za temu odabrana etnografska izložba starih zanatskih predmeta, poput “šiša”, kojim se nekada pržila sirova kafa u zrnu, predmeta koji se koriste tokom vjerskih obreda, kao i nošnji naroda ovog kraja, a koje su donijeli učenici i nastavnici.

Dobojskoj OŠ “Dositej Obradović” je 2018. godine uručena međunarodna Mirovna nagrada za mir i toleranciju.

Međunarodni dan tolerancije utvrdila je Generalna skupština UN, nakon što je UN proglasio 1995. kao godinu tolerancije, a Unesko 1995. kreirao Deklaraciju o principima tolerancije.

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Svakom svojom aktivnošću “trojka” sve više pokazuje da živimo u dvije države
Naredni članakVRIJEME: Sutra oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom