Vijesti

DOBOJ: U Gornjem Rakovcu služena tradicionalna poljska molitva (FOTO)

U porti hrama posvećenog Presvetoj Bogorodici u Gornjem Rakovcu u opštini Maglaj služena je tradicionalna poljska molitva koja je i ove godine okupila nekadašnje žitelje tog sela

Iako su ognjište napustili tokom ratnih dejstava, Rakovčani mu se rado vraćaju i danas. Kažu da često dolaze u svoj Rakovac. Neki od njih razmišljaju i o povratku, ali u radovima na obnovi kuća koči ih struja koja poslije rata nije uvedena u ovo selo.

Nakon što su obnovili crkvu, Rakovčani su u svom selu oživjeli još jedan običaj, održavanje poljske molitve.

-To je vjekovna tradicija. Zapravo ovdje je i ranije bila tradicija održavanja rakovačke molitve, jer crkve ovdje nije bilo uopšte. Za rakovačku molitvu mještani su se ženili, udavali, kršćavali itd. Mi danas obilježavamo rakovačku molitvu, a to uvijek bude druga nedjelja po Đurđevdanu. Crkvu smo napravili tj. još uvijek radovi su u toku i radimo punom parom – izjavio je Davor Vidaković, Zavičajno udruženje „Ognjište rakovačko”. 

Davor Vidaković, Zavičajno udruženje „Ognjište rakovačko”

– Gradnja crkve je do rata dovedena do pod ploču i samim tim je stala. Ona nije rušena, međutim, zarasla je i zapustjela, kao i samo selo koje je komplet raseljeno ratnim dejstvima. Došli smo na ideju da obnovom hrama krenemo i u obnovu sela. Ovo je jedan vid obnove sela jer narod posjećuje i dolazi na sva vjerska dešavanja, kako na hramovnu slavu i liturgije koje mjesečno zakazujemo koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, tako i na molitvu sela što je ono što je najbitnije za njih. Oni su svi ovdje ponikli, porasli i živjeli, a opet Bog, Crkva i vjera su ti koji nas sve ovdje ponovo sjedinjuju i okupljaju, ne bismo li uz Božiji blagoslov sutra ili prekosutra vratili ovdje nekoga da živi. Ako ne mlade jer znamo da je to teško, onda barem neka vikend naselja da se naprave, da ljudi dolaze da posjećuju i da ne zapostavljaju ovo selo koje je eto do prije dvije godine bilo kompletno zapustjelo, a sada se već vide obrisi i konture domaćinstava, vjerskih mjesta i grobalja – rekao je Vladimir Kukić, protonamjesnik.

Vladimir Kukić, protonamjesnik

U obnovi sela podršku imaju i od vlasti u Doboju.

-Mi dajemo podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim našim svetinjama. Drago nam je gdje god da se obnavljaju. Grad Doboj je i prošle godine podržao rekonstrukciju ovog hrama. Sa tom podrškom nastavljamo i ove godine i svake naredne. Ono što je prepoznatljivo za sve predstavnike političkog života Grada Doboja i samog gradonačelnika jeste da smo uvijek uz svoj narod, ma gdje god da se on nalazio i tako ćemo nastaviti i u narednom periodu – izjavila je Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Prije rata u Rakovcu je bilo naseljeno oko 300 domaćinstava. Iako nisu sigurni da li bi se vratili da žive u Rakovac, nekadašnji žitelji tog sela su odlučni da obnove ono što se obnoviti može. Kada je crkva u pitanju u planu je da se radi ikonostas, drvni inventar, te trotoar oko hrama, a vremenom i Svetosavski dom. Poljska molitva bila je prilika da Rakovčani zaigraju kolo u porti hrama.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close