Učenici Ekonomske škole Doboj od nove školske godine moći će da obavljaju praktičnu nastavu u školi iz knjigovodstva.

Do sada su đaci dobojske Ekonomske škole čas knjigovodstva imali na klasičan način-uz pomoć knjige, table, krede i naravno profesora, koji teorijski objašnjava lekciju, a potom učenici na tabli vježbaju zadatke. I ubuduće će čas knjigovodstva da se izvodi na klasičan način, ali će znanje iz ove oblasti unaprijediti softverska aplikacija, koju im je za potrebe učeničke prakse poklonilo i inastaliralo lokalno preduzeće. Riječ je o poslovnom programskom paketu lokalne firme u kojem će učenici moći da vrše stručno osposobljavanje iz finansijskog i robnomaterijalnog knjigovodstva, te se tako pripremiti za budući rad.

-Mi imamo bazu kroz koju će đaci moći da rade razna konta. Imaće i opciju za primanje robe i za razne kalkulacije i prenose. Takođe, imaju i finansijsko knjigovodstvo gdje će moći da vide kako se prave ulazi i izlazi robe, te kako se prave računi. Oni će u suštini moći da vide sve ono što jedno preduzeće treba da radi unutar finansijskog knjigovodstva, odnosno đaci će moći da vide od početka do kraja segment rada – izjavo je Bojan Todorović, izvršni direktor „King“ Doboj.

Bojan Todorović, izvršni direktor „King“ Doboj

Profesori ekonomskih predmeta se slažu da će uz ovaj program učenici, naročito smjera ekonomski-tehničar lakše savladavati gradivo iz oblasti knjigovodstva.

-Mi ne možemo izbaciti tablu, kredu i knjigu, jer prije svega to moramo ispredavati da bi učenici razumjeli. Ali praktični dio nastave oni bi kroz sve te primjere mogli knjigovostveno proći na tom programu, što je naravno i lakše. Nema mnogo pisanja jer sve je računski, odnosno računovodstveno pokriveno – rekla je Tanja Lukić, profesor ekonomskih predmeta.

Tanja Lukić, profesor ekonomskih predmeta

-Nadam se da će im ovo kasnije mnogo pomoći kod pronalaska posla, da će da budu konkuretniji na tržištu rada, da će ih njihovi budući poslodavci prepoznati kao potrebne radnike i da ukoliko se opredijele da idu dalje da se školuju, da će im to mnogo pomoćči u tom njihovom školovanju – izjavila je Tijana Vasiljević Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj.

Tijana Vasiljević Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj

Knjigovodstveni program, koji je lokalna firma poklonila ovoj dobojskoj školi koristiće se od septembra, tačnije od nove školske godine za potrebe učeničke prakse.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: U kovid odjeljenju 65 pacijenata
Naredni članakDOBOJ: Pijan pucao na policiju uz povike “Alahu ekber”