U 26 osnovnih škole regije Doboj u prve razrede osnovnih škola trenutno je upisano 1.130 prvačića, što je 18 manje nego u školskoj 2022/23. godini, podaci su Aktiva direktora osnovnih škola ove regije.

Predsjednik Aktiva Ljubiša Blagojević rekao je novinarima da će se broj upisanih učenika promijeniti do 1. septembra, odnosno do samog početka školske godine, s obzirom na praksu da pojedini roditelji prijave za upis dostavljaju i nakon predviđenog roka za upis.

“Pripreme su privedene kraju i školska godina što se tiče nas može da počne”, izjavio je Blagojević i naveo da su sanirani objekti škola u Brodu i Liješću, koji su oštećeni tokom nevremena u julu.

Prema njegovim riječima, svi nastavnici na području dobojskog aktiva imaju dovoljno časova za punu normu.

On je rekao da se ove godine akcenat stavlja na bezbjednost u školi u okviru čega se uvodi program humanost i bezbjednost za učenike devetog razreda, kao pilot projekat u 20 osnovnih škola u Srpskoj i koji će se realizovati kao fakultativna nastava.

Prema njegovim riječima, u prvi razred u devet osnovnih škola u gradu Doboju upisano je 465 učenika, što je za 15 đaka više nego u prethodnoj školskoj godini, dok u tri područne škole nije bilo upisanih prvačića.

Blagojević, koji je i direktor dobojske Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”, rekao je da je u centralnoj i područnim školama u prvi razred upisano 135 učenika, među kojima su četiri đaka sa poteškoćama u razvoju koji će nastavu pohađati prema posebnom programu.

Prema njegovim riječima, ova škola ima 32 učenika sa poteškoćama u razvoju koji pohađaju inkluzivnu nastavu, a 18 po posebnom programu u tri kombinovana odjeljenja.

On je rekao da očekuje da će resorno ministarstvo i ove godine odobriti da se angažuje 18 asistenata u nastavi, kao što je to bilo i prošle.

Blagojević takođe očekuje da će do kraja ove godine biti završeni građevinski radovi na objektu za izvođenje nastave za djecu sa poteškoćama u razvoju, koji se po sistemu ključ u ruke, finansira sredstvima Razvojnog programa UN i Gradske uprave Doboj.

“Planirane su senzorna soba i sala, čajna kuhinja. Kancelarija Udruženja djece sa poteškoćama u razvoju egzistira u našoj školi i u tom novom objektu imaće svoju kancelariju”, naveo je Blagojević.

On je napomenuo da je škola, s ciljem da se unaprijedi kvalitet rada sa ovom kategorijom djece, u martu potisala memorandum o saradnji sa školom “Dr Slavka Gruma” iz Zagorja na Savi u Sloveniji, koja se isključivo bavi obrazovanjem djece sa smetnjama u razvoju.

U školskoj 2022/23. godini na području grada Doboja u prve razrede osnovnih škola upisano je ukupno 449 učenika /229 dječaka i 220 djevojčica/, za 47 manje nego u školskoj 2021/22. godini. U školskoj 2019/2020. godini upisano je ukupno 524 učenika.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Počeo šahovski turnir za penzionere (FOTO)
Naredni članakPU DOBOJ: Apel građanima da ne nasjedaju na prevare putem interneta