Vijesti

DOBOJ: U dobojskim hramovima obilježen Savindan (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva obilježava Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obilježava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti i zaštitnikom prosvjetnih ustanova. Njegovo ime slavilo se danas širom Srpske, kao i u dobojskim hramovima.

Za škole u Srpskoj 27. januar je poseban dan. Slavi se Sveti Sava. Ove godine bez svečanosti zbog epidemiološke situacije. U ime Savindana u dobojskim hramovima služene su molitve kojima su prisustvovali i đaci. I učenici Osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Podnovlja pripremili su se za školsku slavu. Nakon molitvenog skupa u crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg u tom vučijačkom selu uslijedile su recitacije, a potom i tradicionalno darovanje svetosavskim paketićima.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namijenili vladarsku misiju. NJegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

-Sveti Sava je bio sin Stefana Nemanje – Sv. Simeona Mirotočivog i Anastasije. Rođen je 1175. godine kao najmlađi sin u svojih roditelja. Otac ga je ponajviše volio od sve svoje djece i spremao ga je da bude nasljednik prijestola. Međutim, kako je želja Svetoga Save bila da se posveti vjeri i Bogu, on je vrlo brzo otišao na Svetu Goru i zamonašio se, odnosno primio tamo monaški čin. Vrlo brzo će i otac otići za svojim sinom, a i majka će otići u ženski manastir i zamonašiće se – izjavio je Velibor Mlađenović, jerej.

Velibor Mlađenović, jerej

Svetog Savu sa parohijanima i učenicima u Podnovlju proslavio je i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić koji je i kumovao ovogodišnjoj slavi.

-Ono što nas veže za istoriju srpskog naroda kada se pominje ime Svetoga Save je i Svetosavlje koje označava srpski rod i njegovo prosvjećenje. Svakako da je Sveti Sava jedan veliki zaštitnik djece, ali isto tako i prosvjetiltelja, kao i prosvjetnih radnika. Sveti Sava je kroz istoriju i vijekove ostavio veliki pečat na cjelokupan srpski narod. Danas kada smo ovdje i kada zajedno proslavljamo, naročito vidjeći ovu djecu koja su se potrudila jako je lijepo i prijatno biti zajedno sa njima. Takođe, lijepo je i kumovati, jer to su oni naši lijepi običaji u sve ijednom selu. Mi ćemo zajedno sa našom Srpskom pravoslavnom crkvom nastaviti i dalje njegovati proslavljati ovaj veliki praznik, kako bi naš narod rekao na vijekove. Ove godine smo kumstvo predali porodici Kovačević, a to je ono što je tradicija i običaj ovdje u Podnovlju, ali i u svim srpskim selima na teritoriji Grada Doboja. Još jednom svima sretna slava Sveti otac Sava – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

-Svetog Savu smo ove godine dočekali u radosti i veselju. Ove godine nam je kum naš gradonačelnik g. Boris Jerinić, tako da nam budu živi i zdravi i on i njegova porodica. Praznik smo ove godine dočekali i proslavili u zdravlju i veselju uprkos svim ovim mjerama koje su kao takve na snazi. Ali opet Bog je dao da se saaberemo u našem hramu i da zajedno proslavimo srpsku slavu Svetoga Savu – izjavio je Velibor Mlađenović, jerej.

U istom duhu Savindan je proslavljen i u trebavskom hramu Svetog proroka Ilije u Kožuhama.

-Daće dragi Bog da će i ovo proći jer sve je prolazilo u životu. Svetoga Savu mi smo slavili i slavićemo i dalje hvala Bogu i u uslovima ove pandemije. Hvala mojim vrijednim parohijanima koji su se angažovali da zadržimo tradiciju i proslavu Svetoga Save ovdje u Kožuhama. Hvala Bogu znate i sami da je to do sada bilo u najvećem redu i ljubavi. Kao nadležni sveštenik ispred crkvene opštine želim da se zahvalim mom dobrom Dejanu Starčeviću i njegovim saradnicima, kao i kumovima ove crkve i školske slave ove godine, a koji su vidjeli ste i sami pripremili našoj dječici paketiće. Hvala im, živi, zdravi i veseli bili i ubuduće da i oni budu uz Crkvu, a i ja kao njihov sveštenik biću uz njih – rekao je Mirko Jokić, protojerej stavrofor.

Mirko Jokić, protojerej stavrofor

-Okupili smo se ovdje u ovom lijepom crkvenom domu da u skromnosti kako ovo vrijeme nalaže proslavimo našeg svetitelja Svetoga Savu. Paketiće za djecu su obezbijedili kumovi crkve i gradska organizacija na čelu sa Borisom Jerinićem. Takođe, prije svega moram da se zahvalim g. Obrenu Petroviću koji je uvijek bio uz nas i koji će uvijek biti uz nas – izjavio je Goran Savić, mještanin Kožuha.

Goran Savić, mještanin Kožuha

Zbog epidemiološke situacije Savindan je obilježen i u školskim učionicima ali ove godine u skromnijim uslovima zbog epidemiološke situacije prouzrokovane koronavirusom.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close