Doboj

DOBOJ: U Boljaniću obilježena crkvena slava i služen parastos za poginule (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva proslavila je jedan od najznačajnijih hrišćanskih  praznika – Svetu Trojicu. Duhovi su obilježeni i u crkvi Svete Trojice u ozrenskom selu Boljanić, gdje su se mještani sabrali da proslave hramovnu slavu. Nakon molitve na spomen-obilježju, koje se naslazi u porti oog hrama služen je i parastos za poginule borce iz ovog mjesta.

-Na ovaj dan im odajemo zahvalnost za sve što su učinili za ovu državu i za opstanak naše mjesne zajednice i našeg naroda ovdje. Oni su najzaslužniji za sve ovo što se desilo ovdje u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Mjesna boračka organizacija Boljanić broji oko 560 članova i veoma je aktivna na svim poljima. Rade se i održavaju spomenici, a i bori se za prava boraca što je najvažnije u ovom vremenu – izjavio je Duško Anić, Mjesna boračka organizacija Boljanić.

Duško Anić, Mjesna boračka organizacija Boljanić

Ovdašnji mještani na Duhove upale svijeću i Sokolovima, koji su igrali za seoski fudbalski klub, a čiji su životi ugaženi u poslednjem ratu. U njhovu čast i hrabrost podignuta je spomen-ploča u krugu prostorija kluba.

Imamo devet poginulih boraca, a takođe imamo i jednog mladića koji je nažalost poginuo prije dvije godine u saobraćajnoj nesreći. Riječ je o momku koji se zvao Rado Mišić, koji je imao dvadeset godina. On je u prvoj utakmici od ponovnog osnivanja našeg kluba postigao dva gola, ali eto nažalost ubrzo je izgubio život. Mi smo poslije rata funkcionisali, pa smo se jedno vrijeme ugasili, da bismo se prije četiri godine ponovo aktivirali – rekao je Zoran Panić, trener FK „Ozrenski sokolovi“ Boljanić.

Zoran Panić, trener FK „Ozrenski sokolovi“ Boljanić

Sa mještanima ovog ozrenskog sela njihovih saboraca, komšija svake godine sjećaju se i predstavnci Grada Doboja.

-Neophodno je da se ljudi koji su utkali svoje živote u otadžbinu Republiku Srpsku ne zaborave i da im se oda zasluženo priznanje, odnosno da se spomenu njihova imena i da im se oda slava, kao i da se mlađim generacijama na neki način ukaže na njihovu žrtvu i na sve ono što su oni učinili za nas – izjavio je Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja

Vijence i cvijeće položile su porodice poginulih, predstavnici Grada Doboja, Boračke organizacije i brojne druge delegacije.

Foto: Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja, rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close