Vijesti

DOBOJ: U avgustu 15,4 odsto manje saobraćajnih nezgoda

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj tokom avgusta broj krivičnih djela povećan je za 61,4 odsto u odnosu na isti period lani, dok je smanjen broj saobraćajnih nezgoda za 15,4 odsto, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Predrag Lazić rekao je da je tokom avgusta evidentirano 99 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, od kojih je 82 razriješeno, a najzastupljenija su bila ona protiv imovine, kojih je bilo ukupno 44.

Lazić je naveo da je nadležnom tužilaštvu podneseno 77 izvještaja protiv 74 lica, od kojih je 25 povratnika u izvršenju krivičnih djela.

U avgustu nije evidentirana krađa vozila, kao ni razbojništvo.

On je rekao da je izvršeno i rasvijetljeno šest krivičnih djela laka povreda i jedno krivično djelo teška povreda, kao i pet krivičnih djela protiv polnog integriteta, i to po jedno krivično djelo silovanje i obljuba djeteta mlađeg od 15 godina, te tri krivična djela iskorištavanje djece za pornografiju.

“U oblasti zloupotrebe droge evidentirana su dva krivična djela i 39 prekršaja, a u istom mjesecu prošle godine 38 prekršaja, što je povećanje od 2,6 odsto”, naveo je Lazić.

Rasvijetljena su tri krivična djela privrednog kriminaliteta, kojima je ostvarena protivpravna materijalan dobit od 11.000 KM.

U ovom periodu nije evidentiran slučaj samoubistva, dok ih je u avgustu prošle godine bilo tri.

Prema podacima Policijske uprave Doboj, tokom avgusta je evidentirano 88 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica poginula, teže je povrijeđeno šest, a 39 lakše.

Načelnik Sektora policije Jovica Žigić rekao je da su iz saobraćaja isključena 102 vozila, što je za 6,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

“U posmatranom periodu uhapšeno je 48 lica koja su kao učesnici u saobraćaju zatečena u vršenju prekršaja pod uticajem alkohola, što je povećanje za 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, naveo je Žigić.

Žigić je dodao da je tokom avgusta evidentirano 67 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je povećanje za 24,1 odsto u odnosu na posmatrani period.

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković ocijenio je da je ukupna bezbjednosna situacija u avgustu bila zadovoljavajuća, s obzirom na to da je, uprkos porastu izvršenja krivičnih dijela, stepen njihovog razotkrivanja vrlo visok.

On kaže da se nastavljaju represivne mjere na kontroli lica koja u alkoholisanom stanju učestvuju u saobraćaju, kao i kontroli višestrukih povratnika u vršenju prekršaja, zbog čega je u proteklom periodu oduzeto pet vozila, i to četiri u Tesliću i jedno u Modriči.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close