Vijesti

DOBOJ: Tegeltija – U BiH neće biti zaključavanja (FOTO)

Rigoroznijih mjera, koje bi značile zaključavanje u BiH neće biti. Ovo je zaključak sastanka u Doboju na kome se razgovaralo o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u državi. Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je rekao da je procjena takva da su trenutne utvrđene epidemiološke mjere dovoljne da se pod kontrolom drži situacija u vezi sa pandemijom virusa korona. On je istakao da je zdravstveni sistem u BiH i dalje pod pritiskom, ali da je ipak spreman da prihvati sve kojima je potrebna zdravstvena njega.

-Mislim da su mjere koje su u BiH na snazi dale rezultat da nemamo problema i da ne smještamo naše pacijente po sportskim dvoranama. Nemamo problema da je bilo ko vraćen iz naših bolnica i na osnovu toga mogu reći da su svi bolesni u BiH dobili adekvatnu njegu, te na osnovu toga mi cijenimo da li je zdravstveni sektor sposoban ili nije. Ja mislim da jeste i procjena je svih da je zdravstveni sektor adekvatno reagovao u BiH – izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH

BiH je dio globalnog procesa nabavke vakcine protiv kovida 19. Naručeno je milion i dvjestatrideset hiljada vakcina, što je za više od 20 odsto građana. U entitetskim Vladama kažu da su sredstva za vakcine spremna i da se očekuje da će biti u BiH do kraja prvog kvartala sljedeće godine.

-Avansno smo već platili 20 odsto. Kompletna vakcina koja je planirana za 20 odsto građana BiH je negdje oko 13 miliona dolara. To je u prevodu nešto oko 20 miliona maraka. Od toga je četiri miliona za Republiku Srpsku, sedam miliona i nešto je za FBiH, a ostatak je za Brčko Distrikt – rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske

– Mi vakcinu nabavljamo u okviru „Kovaks“ programa. To je jedan širokopojasni program svih zemalja Evrope i svijeta, gdje se već zna da je vakcina 10,7 dolara – izjavio je Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH.

Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH

U BiH će stići samo one vakcine koje dobiju sertifikat regulatornih agencija, poručili su iz resornih ministarstava oba entiteta.

-Takva vakcina može samo doći. Ta vakcina mora biti bezbjedna i kvalitetna, tako da ja uopšte nemam bojazni što se tiče vakcinacije. Vrlo ću se rado prvi vakcinisati, međutim, moram imati na umu da ja nisam rizična kategorija koja se treba vakcinisati. Ako bude bilo potrebe, da tako kažem javno, vrlo rado ću se i javno vakcinisati. To za mene nije nikakav problem, jer ja imam izuzetno povjerenje u vakcinu. Zagovaram vakcinaciju i nemam problem da to i javno iznesem – rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

-Svaka vakcina koja bude sigurna i provjerena, a to su vakcine koje prođu registraciju regulatornih agencija biće u upotrebi. Naravno, da ću se vakcinisati jer ja spadam u rizičnu kategoriju, s obzirom na dijabetes i druge stvari, tako da ću se ponavljam sigurno vakcinisati – izjavio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

Učesnici sastanka u Doboju pozvali su građane da se i dalje pridržavaju propisanih epidemioloških mjera. Do sada je u BiH testirano više od 411 hiljada ljudi, dok je preko 85 hiljada bilo pozitivno.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close