Vijesti

DOBOJ: Svečano otvoren Islamski centar (FOTO)

Svečanim presijecanjem trake otvoren je Islamski centar u Doboju, čija je gradnja počela u maju 2015. godine. Centar je ukupne površine 1425 metara kvadratnih. Osim kancelarija Medžlisa Islamske zajednice Doboj u objektu će biti otvorena i biblioteka sa čitaonicom, kao i edukativni centar.

-Centar će služiti osim za potrebe edukacije islamskih sadržaja, odnosno islamske vjere i organizovanju raznih naučnih kurseva. Već smo dobili ponudu da se organizuje CNS – Centar za napredne studije iz oblasti prirodnih nauka – izjavio je Bajro Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj.

Bajro Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Doboj

U izgradnju ovog Centra uloženo je oko milion i po maraka. Sredstva su uložili Vlada Srpske, kao i Vlada Federacije BiH, Ambasada Turske u BiH, srpski član Predsjedništva BiH, kao i Grad Doboj.

-Mi treba jedni druge da poštujemo, uvažavamo i pomažemo. Komšija je najpreči i najbliži, tako da je po suživotu Grad Doboj lider u BiH. Želja nam je da se svi građani osjećaju jednako, lijepo i prijatno, a i da ljudi dolaze u Grad Doboj, te da on bude otvoren za sve – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

-Ovaj objekat je simbol zajedništva i prijateljstva između institucija Republike Turske, odnosno Dijaneta Republike Turske, Islamske zajednice BiH i insttucija entiteta Republika Srpska. Dakle, mi smo danas dali simboličan potpis na naše prijateljstvo – izjavio je Haldun Koč, ambasador Republike Turske u BiH.

Haldun Koč, ambasador Republike Turske u BiH

Doboj je još jednom pokazao da je je Grad suživota i tolerancije.

-Doboj je i do sada, a evo i nakon ovoga pokazao svoj kosmopolitski duh, duh tolerancije i duh suživota – rekao je prof. dr Enes Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme.

prof. dr Enes Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme

-Svi danas možemo biti ponosni jer iz Doboja šaljemo jednu iznimno lijepu, toplu i iskrenu priču o zajedničkom djelovanju svih ovih faktora – izjavio je efendija Mevludin Dizdarević, muftija zenički.

Mevludin Dizdarević, muftija zenički

Svima koji su pomogli izgradnju ovog Islamskog centra u Doboju uručene su zahvalnice.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close