DobojKultura

DOBOJ: Sutra otvaranje izložbe djela iz oblasti naivnog slikarstva „Slike djetinjstva“ (FOTO)

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje sutra, 22. juna, sa početkom u 20 časova, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe djela iz oblasti naivnog slikarstva pod nazivom „Slike djetinjstva“, autora Dragana Stupara iz Prijedora.

O autoru:

Samouki slikar Dragan Stupar rođen je 1944. godine u Bosanskom Milanovcu kod Sanskog Mosta. Slikarstvom se bavi od djetinjstva, ali ozbiljnije ulazi u svijet naivnog slikarstva u 33. godini života. Za više od četiri decenije stvaralaštva, stvorio je bogat slikarski opus na kome su dominantni motivi zavičaja, slika iz djetinjstva, moba, seoskih zborova, prela, dječačke igre, i objekata utkanih u njegovo sjećanje iz dječačkog doba. Djela ovog umjetnika nalazila su svoj put do raznih prestižnih destinacija pa su u njima osim u rodnom kraju uživali u Beogradu, Zagrebu, Londonu, Minhenu… Ovaj slikar naive učesnik je brojnih likovnih kolonija koje su postojale na prostoru bivše države, a jedan je od rijetkih slikara naivaca na prostoru Republike Srpske, ali i BiH. Živi i stvara u Prijedoru ali je duhom u svom djetinjstvu i zavičaju.

Zašto izložba naive?

Tragajući za umjetnicima originalnog umjetničkog izraza ovaj put smo se opredijelili za samoukog slikara iz Prijedora Dragana Stupara, slikara poznatljive izražajnosti u oblasti naivnog likovnog stvaralaštva. Smatramo da je ovaj vid stvaralaštva u oblasti likovne kulture nepravedno zapostavljen na našoj likovnoj sceni, te da ga treba više predstavljati javnosti i ljubiteljima likovne kulture, što organizacijom ove izložbe i činimo. Izložba je prodajnog karaktera.

Foto: rtvdoboj.org, JU Centar za kulturu i obrazovanje Doboj

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close