Vijesti

DOBOJ: Prese dobojskog inovatora u svjetskom željezničkom saobraćaju (FOTO)

Vakumske prese kompanije „Višt“ dobojskog inovatora Zvjezdana Višta, poslije drvne, auto i avio industrije mogle bi se primjenjivati širom svijeta i na ulaznim sistemima u željezničkom saobraćaju, kao što su brzi vozovi, metroi, tramvaji. Testiranje opreme trajalo je oko dvije godine.

-Ako se ta oprema koju smo mi testirali usvoji ona će postati standard na željeznicama svijeta. To su ulazni sistemi ili prostim riječima to su vrata, odnosno automatska vrata i automatske stepenice – izjavio je Zvjezdan Višt, vlasnik kompanije „Višt“ iz Doboja.

Zvjezdan Višt, vlasnik kompanije „Višt“ iz Doboja

Iz austrijske kompanije IFE, koja je dio Knorr Bremse grupe sa fabrikom u Brnu u Češkoj, a koja se bavi proizvodnjom ulaznih sistema za željeznička vozila, kažu da će primjenom vakumskih presa dobojske kompanije „Višt“ uštede biti velike u samoj proizvodnji.

-Trenutno mi koristimo hidraulične prese za proizvodnju naših ulaznih sistema za vozove i ta rješenja su poprilično skupa, zato što je izrada kalupa za te prese jako skupa. Nabavkom nove opreme ovog tipa koju kompanija Višt proizvodi uspjeli bismo da uštedimo mnogo, kako u potrošnji električne energije, tako i u samoj proizvodnji – rekao je David Šaka, češka kompanija za proizvodnju ulaznih sistema.

David Šaka, češka kompanija za proizvodnju ulaznih sistema

Predstavnici kompanije koja se bavi proizvodnjom ulaznih sistema kako za evropsko tržište tako i za potrebe na području Amerike i Australije, kažu da je ovo njihova četvrta posjeta dobojskoj kompaniji sa kojom su se odmah odlučili za saradnju.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close