Vijesti

DOBOJ: Povećan broj saobraćajnih nezgoda (FOTO)

Policijska uprava Doboj evidentirala je tokom prva tri mjeseca ove godine za 4,4 odsto povećan broj saobraćajnih nezgoda nego u istom periodu 2020, dok je broj krivičnih djela povećan za 28,1 odsto, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

U periodu od januara do marta na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj evidentirano je 296 krivičnih djela.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Dragan Sušić naveo je da je tokom prva tri mjeseca evidentirano 264 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, od kojih je 196 razriješeno, a najzastupljenija su bila protiv imovine 159.

On je rekao da je nadležnom tužilaštvu podneseno 235 izvještaja protiv 196 lica, od kojih su 46 povratnici u izvršenju krivičnih djela.

U periodu od januara do marta evidentirane su tri krađe motornih vozila, od kojih je jedno pronađeno, dok ih je u istom mjesecu prošle godine bilo sedam.

Kada je riječ o zloupotrebi droga, evidentirano je 11 krivičnih djela i 115 prekršaja, kao i 10 krivičnih djela privrednog kriminaliteta.

Sušić je dodao da je evidentirano i rasvijetljeno jedno krivično djelo ubistva u pokušaju, tri krivična djela nanošenje teških tjelesnih povreda.

“Izvršena su i rasvijetljena dva krivična djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavlja djeteta mlađeg od 15 godina, dok ih je u posmatranom periodu prošle godine bilo devet”, izjavio je Sušić.

U navedenom periodu evidentriano je jedno krivično djelo uništavanja izbornih isprava.

Sušić je naveo da je izvršeno i rasvijetljeno po jedno krivično djelo izrade i unošenja kompjuterskog virusa, kompjuterske prevare, kao i krijumčarenja lica.

Načelnik Sektora policije Jovica Žigić rekao je da se u periodu januar-mart dogodilo 212 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo smrtno stradalih, teže je povrijeđeno 17, a lakše 79 lica.

Žigić je naveo da su iz saobraćaja isključena 752 vozača, za 26 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Od toga je njih 558 zbog vožnje pod uticajem alkohola,što je povećanje 29,8 odsto.

Evidentirane su 144 saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, što je za 11,6 odsto više nego u posmatranom periodu.

Žigić je rekao da je evidentirano 112 narušavanja iz oblasti javnog reda i mira, što je manje za 49,8 odsto, te 139 prekršaja,što je 42,8 odsto manje.

U ovom periodu dogodilo se pet samoubistava lica starijih od 50 godina.

Načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković najavio je pojačane represivne mjere zbog velikog broja alkoholisanih vozača,porasta prometovanja i konzumacije droga, ali i požara izazvanih tokom poljoprivrednih radova.

On je najavio preventivne mjere kako bi se održao pozitivan trend u saobraćaju s obzirom na očekivano toplije vrijeme i veće prisustvo motociklista i biciklista.

Bezbjednosnu situaciju Radinković je ocijenio zadovoljavajućom. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close