Doboj

DOBOJ: Povećan broj krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda

Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj broj krivičnih djela od januara do septembra povećan je za 6,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a saobraćajnih nezgoda za 10,3 odsto, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.

Tokom devet mjeseci na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj evidentirano je 835 krivičnih djela.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj Predrag Lazić rekao je da je registrovano 717 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, od kojih su 602 razriješena, a najzastupljenija su bila protiv imovine, kojih je bilo 386.

On je naveo da je nadležnom tužilaštvu podneseno 625 izvještaja protiv 651 lica, od kojih su 155 povratnici u izvršenju krivičnih djela.

U ovom periodu ukradeno je 12 motornih vozila.

Prema Lazićevim riječima, tokom devet mjeseci izvršeno je i rasvijetljeno po jedno krivično djelo ubistvo i teško ubistvo u pokušaju, dva krivična djela ubistvo u pokušaju, 66 krivičnih djela tjelesne povrede i 10 krivičnih djela teške tjelesne povrede.

Lazić je naveo da je tokom devet mjeseci policija rasvijetlila pet krivičnih djela protivzakonitog zauzimanja i eksploatacije prirodnih bogatstava i dobara.

Kada je riječ o zloupotrebi droge, evidentirana su 44 krivična djela i 331 prekršaj, a registrovano je 46 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta u kojima je pričinjena materijalna šteta od 1.866.890 KM, a ostvarena protivpravna korist od 3.018.419 KM.

Izvršeno je i rasvijetljeno 11 krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Lazić je bezbjednosnu situaciju ocijenio kao zadovoljavajuću.

Načelnik Sektora policije Jovica Žigić rekao je da su se u periodu od januara do septembra dogodile 672 saobraćajne nezgode, u kojima je 11 lica poginulo, 66 je teže povrijeđeno, a lakše povrede zadobila su 292 lica.

On je naveo da je iz saobraćaja isključeno 2.856 vozača, što je za 48,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Od ovog broja, zbog vožnje pod uticajem alkohola iz saobraćaja je isključeno 2.197 vozača”, rekao je Žigić.

On je precizirao da je evidentirano 418 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom, što je za 12,1 odsto više nego u istom periodu lani.

Žigić je rekao da je evidentirano 483 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, što je za 50,1 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Tokom devet mjeseci dogodilo se 26 samoubistva i 63 krivična djela nasilja u porodici.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close