Vijesti

DOBOJ: Područna škola u Kostajnici dobila centralno grijanje

Gradonačelnik Doboja posjetio je Osnovnu školu u Kostajnici u kojoj je uveden sistem centralnog grijanja. Ova investicija koštala je oko dvadeset osam hiljada maraka.

Učenike i nastavno osoblje područne Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“  u dobojskom naselju Kostajnica jutros su dočekale tople učionice, nakon što je uvedeno centralno grijanje. Prostorije su ranije zagrijavali sa pećima, a temperatura je varirala što je otežavalo rad i đacima i zaposlenim.

-Dosad smo u svakoj učionici imali peć koju smo morali da ložimo. Zavisno od vanjske temperature nekad je bilo toplije, nekad hladnije, a naravno gdje se lože preći uslovi su drugačiji. Sad imamo centralno grijanje i uživamo. Možemo da dođemo i u kratkim rukavima u školu, odnosno hoću reći da imamo jednaku temperaturu u svim učionicama u toku nastavnog procesa – izjavila je Biljana Dobrilović, nastavnica razredne nastave OŠ. „Vuk Stefanović Karadžić“ Kostajnica, Doboj.

Biljana Dobrilović, nastavnica razredne nastave OŠ. „Vuk Stefanović Karadžić“ Kostajnica, Doboj

-Sada se možemo obući kako hoćemo, ne moramo ostati u jaknama u učionici i puno je bolje nego prije – rekla je Valentina Jurić, učenica V razreda OŠ. „Vuk Stefanović Karadžić“ Kostajnica, Doboj.

Valentina Jurić, učenica V razreda OŠ. „Vuk Stefanović Karadžić“ Kostajnica, Doboj

Kao energent koristi se drvo i ugalj, a peć zagrijava osam učionica u kojima boravi 71 učenik, a u narednom periodu planirano je i zagrijavanje sportske sale.

-Postavili smo peć za 50 KW jaču nego što su to potrebe za školu, ali je to planirano ranije, jer će se raditi toplifikacija sportske dvorane – izjavio je Ljubiša Blagojević, direktor OŠ. „Vuk Stefanović Karadžić“ Kostajnica, Doboj.

Ljubiša Blagojević, direktor OŠ. „Vuk Stefanović Karadžić“ Kostajnica, Doboj

Gradska uprava za ovaj projekat izdvojila je 16.000, a resorno ministarstvo 12.000 maraka. Prvi čovjek grada najavio je pomoć prilikom uređenja učionica, ali i kada je u pitanju prevoz učenika.

-Cilj nam je da obezbijedimo prevoz djece sa upisnog područja Poljice do škole, odnosno da obezbijedimo za njih autobus čime bi rasteretili centralnu školu „Vuk Karadžić“. Naš cilj i želja je da ova područna škola ima veći broj učenika, jer nam nije u interesu da dođe do gašenja područnih škola. Kostajnica je jedna od naših većih mjesnih zajednica koja ima svoju područnu školu i naš cilj je da ona nastavi da funkcioniše – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Ova škola bila je jedina devetorazredna obrazovna vaspitna ustanova koja nije imala centralno grijanje na području grada. Uređeni su i mokri čvorovi, a za to su sredsta obezbijeđena iz kabineta Predsjednika Srpske. Današnjoj posjeti školi u Kostajnici prisustvovao je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Obren Petrović.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close