Vijesti

DOBOJ: Počeo treći „Forum dijaspore” (FOTO)

Danas je u Doboju počeo treći „Forum dijaspore” koji je organizovao Grad Doboj u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Vladi Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je danas u Doboju da je organizovanje lokalnih foruma dobar vid povezivanja dijaspore i matične lokalne zajednice, kao i privlačenja investicija, prvenstveno u proizvodni sektor.

“Opštine i gradovi moraju značajno da budu prisutni i pokažu stranim investitorima da su dobrodošli”, rekao je Filipović, prije početka okruglog stola za privrednike iz dijaspore. 

On kaže da je austrijska privreda već 15 godina prisutna u Republici Srpskoj i BiH. 

Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji

Predstavnik “Rekendorfer internešenl brends” iz Banjaluke Aleksandra Kostadinović rekla je da predstavlja grupu zadovoljnih stranih investitora i da je sa institucijama u Republici Srpskoj i lokalnim zajednicama uspostavljena dobra sinergija za saradnju. 

Aleksandra Kostadinović, predstavnik “Rekendorfer internešenl brends” iz Banjaluke

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je pojačano interesovanje za ulaganje u Doboj od kako je počela izgradnja auto-puta “Pet ce” i najavio da će ova lokalna zajednica, osim željezničkog, postati i drumsko čvorište zahvaljujući izgradnji auto-puta Doboj-Banjaluka i budućeg pravca prema Bijeljini. 

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

On kaže da veliku zaslugu za realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata imaju institucije Republike Srpske. 

Jerinić je naveo da lokalna uprava u skladu sa svojim nadležnostima intezivno radi da Doboj učini privredno interesantnim stranim i domaćim investitorima, i naveo da je u tom pravcu donesen set odluka, između ostalog popust od 30 odsto za avansnu uplatu za uređenje i rentu. 

Jerinić je rekao da je nedavno potpisan ugovor za izradu novog prostornog plana u kojem će biti definisane i sve industrijske zone. 

On kaže da je zadovoljan što je nakon sudskog spora nekadašnja zadružna zemlja u dobojskom naselju Rudanka vraćena gradu, a koja će se pretvoriti u industrijsku zonu. 

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Vlada Republike Srpske prepoznala je u dijaspori veliki potencijal, pa je u okviru novog zakona o upravi formirala odsjek koji se bavi saradnjom sa dijasporom, rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić danas na “Forumu dijasopore” u Doboju.

“U samom nacrtu strategije koji će se vrlo brzo naći u Narodnoj skupštini /Republike Srpske/ predviđene su aktivnosti s ciljem jače saradnje lokalnih vlasti sa dijasporom”, rekao je ministar Klokić.

On kaže da se na ovakvim susretima, kao i privrednim forumima koje ovo ministarstvo organizuje u inostranstvu, pojavljuju potencijalni investitori koji Srpsku prepoznaju kao mjesto u koje vrijedi ualagati, ali da republička i lokalna adminisitracija moraju stvoriti bolji poslovni ambijent. 

Klokić je dodao da u tom pravcu Vlada Srpska preduzima određene mjere i donosi zakone koji su već u formi nacrta. 

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske

Treći po redu dobojski “Forum dijasopore” organizovali su dobojska Gradska uprava i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske sa ciljem da se putem ove manifestacije našim građanima koji žive diljem svijeta približi ono što radi lokalna vlast, kao i da prezentuje potencijale za investiranje na teritoriji Doboja.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close