U Narodnoj biblioteci u Doboju počelo je obilježavanje Dana italijanske kulture tokom kojih će do 11. novembra biti organizovane radionice za djecu.

Bibliotekar Ivana Bukejlović rekla je novinarima da je današnja radionica organizovana za djecu dobojskog vrtića “Majka Jugovića” na temu Italija.

“Pričaćemo na italijanskom. Praviti makete krivog tornja u Pizi i italijansku zastavu, te slušati italijanske pjesme”, rekla je Bukejlovićeva i dodala da djeca rado usvajaju nove sadržaje ako su im predstavljeni na zanimljiv način.

Ona navodi da će u tokom Dana italijanske kulture svi posjetioci dječijeg odjeljenja biti u prilici da uživaju u fotografijama najljepših gradova i bilioteka u Italiji, kao i da pogledaju savremene slikovnice i knjige na italijanskom jeziku koje su poklon učesnika projekta “Jedan skok preko”, u koji je dobojska biblioteka uključena od 2014. godine.

Projekat “Jedan skok preko” nastao je nakon katastrofalnih poplava u Doboju tokom 2014. godine, kada je deset biblioteka iz Italije prikupilo novac za obnovu oštećenog objekta dobojske biblioteke.

Predstavnik kooperative iz oblasti arhivistike i bibliotekarstva /CAE/ iz Milana Borka Begović rekla je da je cilj bio da se napravi “most popločan knjigama između dva naroda, dva jezika i dvije kulture”, te u tome uspijevju.

Ona navodi da su tokom kulturne saradnje u Milanu organizovane tri izložbe likovnih radova pod nazivom “Doboj, grad sa tri rijeke i jednom bibliotekom”, da su u Narodnoj biblioteci organizovali redakciju za potrebe internog biltena CAE u kojem se dva puta godišnje uz dvadeset redakcija kooperative objavljuju i prilozi sa Dječijeg odjeljenja dobojske Narodne biblioteke.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakVREMENSKA PROGNOZA: Naredna tri dana promjenljivo sa kišom
Naredni članakEgić: Zajednički interes – poboljšanje položaja boračke populacije