Vijesti

DOBOJ: Počela izložba pasa (FOTO)

U Doboju je danas otvorena izložba pasa svih rasa na kojoj su prijavljena 154 psa, koji su svrstani u devet grupa.

Riječ je o 13. izložbi koja se održava na niovu BiH i na kojoj, prema najavama, učestvuje 48 pasmina. 

Na izložbi dominiraju lovački psi, a predstavljeni su njemački ovčari, tornjaci, šarplaninci, američki staford, terijeri i druge rase. 

Izložba se održava na platou kod Vatrogasnog doma, a organizator je Kinološko društvo “Prim. dr Zoran Janjušević” iz Doboja. 

Vedran Božičković iz Kinološkog društva kaže da je zadovoljan brojem izlagača. 

On je naveo da je na izložbi i Sonja Stančić iz Banjaluke sa pasminom irski mekodlaki pšenični terijer, a riječ je o prvoj uvezenoj ženki i prvom leglu i odgajivačnici koji su registrovani u BiH. 

Stančićeva, koja je po strucu psiholog i radi sa djecom sa poteškoćama u razvoju, namjerava da ove pse koristi u terapijama, te pojašnjava da psi moraju proći specifičnu trogodišnju obuku za terapijski rad, a ona već posjeduje američku licencu. 

Fuad Kapetanović iz Šamca predstavio je njufaundlendera, velikog psa za kojeg kaže da je zahtjevan za održavanje, da traži stalnu njegu, i za kojeg dnevno izdvaja najmanje dva sata radnih obaveza. 

Jovana Šutilović iz Banjaluke, koja je predstavila petogodišnju patuljastu pudlicu, kaže da je prva izložba za koju je uložila mnogo vremena za dotjerivanje, uz svakodnevnu njegu koju ova pasmina zahtjeva. 

Međunarodni Kinološki sudija Nenad Đodić, sa četrdesetogodišnjim stažom, pojasnio je da svaka pasmina ima svoje karakteristike i standarde i da se na ovakvim manifestacijama ocjenjuje pas sa najmanje mana za datu rasu.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close