Vijesti

DOBOJ: Pašalić – Održati kvalitet proizvodnje rasadničkog materijala

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i rukovodstvo dobojskog Centra za sjemensko – rasadničku proizvodnju dogovorili su na sastanku u Doboju da kompletna linija za proizvodnju kontejnerskih sadnica bude potpuno stavljena funkciju radi poboljšanja kvaliteta proizvodnje rasadničkog materijala.

“Time se akcenat daje na kvalitet rasadničke proizvodnje u odnosu na ranije kada se Centar uglavnom bazirao na proizvodnju sadnica golih žila”, rekao je Pašalić Srni nakon razgovora sa rukovodstvom Centra.

On je naveo da Šumarski fakultet iz Banjaluke priprema master-plan pošumljavanja u Srpskoj.

“Taj master-plan će dati odgovore na pitanja u kojim područijima u narednom periodu treba aktivnije raditi na pošumljavanju i koje su to vrste koje bi trebalo proizvoditi kako bi pošumljavanje bilo efikasno”, istakao je Pašalić.

On je rekao da je u rasadniku Centra akcenat stavljen na proizvodnju sadnica četinara, dok na terenu postoji mnogo veća potreba za sadnicama lišćara tako da je dogovoreno da je potrtebno napraviti zaokret radi osluškivanja potreba šuma i pošumljavanja i usklađivati proizvodnju tim potrebama.

Pašalić je dodao da je dogovoreno da dobojski rasadnik nastupa i komercijalno u smislu proizvodnje sadnica hortikulturnih biljaka namijenjenih za uređenje prostora, jer i za time postoji potreba. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close