Vijesti

DOBOJ: Ove godine evidentirano 84 prekršaja prosjačenja

Na području koje pokriva Policijska uprava Doboj u proteklih deveti mjeseci evidentirano je 84 prekršaja prosjačenja, što je za 171 odsto više u odnosu na isti period prethode godine, kada je taj broj iznosio 44.

Najveći broj prekršaja evidentiran je u Doboju – 67, slijedi Modriča sa pet, zatim područja policijskih stanica Teslić i Doboj dva po četiri, te Petrovo sa dva, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Iz policije navode da su najveći broj lica koji se zatiču tokom prosjačenja uglavnom povratnici u činjenju ovakve vrste prekršaja.

Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske propisano je da onaj ko prosjači može da bude kažnjen novčanom kaznom od 200 do 800 KM, a onaj ko prisiljava ili navodi na prosjačenje maloljetno, duševno bolesno ili lice zaostalog duševnog razvoja sa novčanom kaznom od 400 do 1. 200 KM.

Iz Policijske uprave Doboj poručuju da građani mogu da doprinesu prevenciji prosjačenja i otkrivanju eventualnih izvršilaca krivičnih djela ukoliko ova lica prijave najbližoj policijskoj stanici

Foto: vladars.net

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close