KulturaVijesti

DOBOJ: Otvorena izložba “Omaž umjetniku” Tihomira Ilijaševića (FOTO)

U Doboju je otvorena izložba portreta pod nazivom “Omaž umjetniku”, autora Tihomira Ilijaševića iz Prijedora, na kojoj su između ostalih predstvaljeni i portreti LJubivoja Ršumovića, Dušana Kovačevića, Matije Bećkovića.

Profesor Mladen Sadžak iz Prijedora za Ilijaševića je rekao da je u svojim radovima pokazivao naglašen osjećaj za zavičaj i ljude koje je poznavao, trenutke koji su mu bili važni, odnosno predjele u kojima je i sam živio na obroncima Kozare.

“Večeras su izloženi radovi portreta koji su nastajali raznim povodima. Nešto u njegovom ateljeu, dio tokom književnih susreta na Kozari i to su uglavnom portreti slavodobitnika književnih nagrada u jednoj ediciji koja je pokrenuta prije tri godine”, izjavio je novinarima Sadžak.

On je rekao da je prerana smrt, nažalost, zaustavila stvaralaštvo Ilijaševića i da još nije napravljen fundus svih njegovih radova.

Radovi su izloženi u Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje, čiji stručni saradnik Drago Handanović pojašnjava da je autor linijom uspio da sažme psihologiju i život portreta.

On za Ilijaševića navodi da je bio veliki esteta i neko ko je pripremao najbolje izložbe u Republici Srpskoj.

Direktor ovog centra Vukosava Sofrenić rekla je da je izložba za posjetioce otvorena tokom naredne tri sedmice.

Tihomir Ilijašević završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu 1992. godine.

Učestvovao je u osnivanju Udruženja likovnih umjetnika Republike Srpske i bio prvi sekretar Udruženja, a u periodu 1999–2014. godine bio je predsjednik Udruženja.

Radio je kao saradnik za brojne listove i časopise. Od 2005. godine bio direktor je “Galerije 96” u Prijedoru koja već nekoliko godina nosi naziv Galerija “Sreten Stojanović”.

NJegova posljednja samostalna izložba bila je izložba portreta krajem decembra mjeseca 2019. godine u Prijedoru.

Ilijašević je preminuo 22. jula ove godine. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close