KulturaVijesti

DOBOJ: Otvorena izložba „Linije dodira“, autorke Ivane Babić (FOTO)

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje otvorena je izložba „Linije dodira“, autorke Ivane Babić iz Budve. Riječ je o ekspresivnim slikama na staklu.

Autorka Ivana babić iz Budve u Doboju se predstavila sa 30 radova malog formata rađenih posebnom tehnikom na staklu. Ono što je zanimljivo za ovu tehniku je da ona nastaje slikanjem naopako na troslojnom staklu i da autor na samom početku mora da definiše same detalje, kako slika treba da izgleda u samoj završnici.

-Moram da kažem da sam prva u Crnoj Gori koja radi ovu tehniku. Na ideju sam došla sasvim slučajno eksperimentišući kroz različite tehnike. Negdje je bila neka faza crteža uramljenih u staklo gdje sam vidjela da mogu da dobijem neku refleksiju, odnosno neku dodatnu treću dimenziju. Onda sam počela da istražujem staklo kao samu tehniku i počela da koristim više slojeva stakla da bi dobila tu dubinu. Mislim da je što se tiče same tehniike staklo najizazovnije i najteže, jer morate od starta zamisliti kako će slika izgledati finalno i naučiti da radite tom nekom tehnikom kont, gdje od kraja krećete da bi došli do samog početka – izjavila je Ivana Babić, autor izložbe.

Ivana Babić, autor izložbe

Akademski vajar Drago Handanović je rekao prilikom otvaranja izložbe da u Doboju do sada nismo imali priliku da vidimo ovakvo višeslojno slikarstvo. Autorka slika na tri stakla.

-Na prvom staklu pravi crtež – sliku, na drugom staklu nanosi boju plošno i mrljama, tu takođe koristi zlatnu i srebrnu boju zbog refleksije jer je u pitanju materijal staklo, a na trećem staklu je akrilik crna boja koja je ustvari podloga. Šta slika slikarica? Ona radi akt koji je u raznim položajima. On je tu i u vodi, u slobodnom prostoru, u pokretu i tu je prisutna ekspresija. Ako možemo da je smjestimo negdje u neki pravac onda je to ponovo kažem ekspresivno slikarstvo – rekao je Drago Handanović, akademski vajar.

Drago Handanović, akademski vajar

Nakon što su pogledali onlajn izložbu autorke iz dobojskog Centra za kulturu su odlučili da bi bilo zanimljivo da njeni radovi krase zidove Umjetničke galerije. Po prvi put ova autorka izložila je svoje radove van granica Crne Gore.

-Ona je prvi put u Bosni i Hercegovini i oduševljena je bila našim pozivom. Bilo je nekih sitnih peripetija prilikom prevoza robe preko granice, ali je na kraju sve ispalo dobro. Mogu da kažem da je minijature lako prenijeti uz svu tu papirologiju, pa se možda nekad i umjetnici odlučuju na manje formate da bi tu komunikaciju lakše sproveli – izjavila je Vukosava Sofrenić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Doboj.

Vukosava Sofrenić, v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje Doboj

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra, do kada svi ljubitelji umjetnosti mogu i da pogledaju ovu specifičnu izložbu u radno vrijeme Galerije.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close