Vijesti

DOBOJ: Otvorena izložba fotografija „Čaj, ljubav, svijet“ (FOTO)

U Umjetničkoj galeriji dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje povodom Svjetskog dana Konfučijevih instituta, otvorena je izložba fotografija „Čaj, ljubav, svijet“. Ova neobična izložba koja prikazuje tradicionalno ispijanje čaja u Kini, u našem gradu organizovao je Konfučijev institut Banja Luka u saradnji sa dobojskom Ekonomskom školom u kojoj se izučava kineski jezik i kultura.

Kina je poznata po uzgoju, proizvodnji i ispijanju čaja, zbog čega se ova zemlja smatra najvećim proizvođačem tog toplog napitka u svijetu. Kroz izložbu pod nazivom „Čaj, ljubav, svijet“ koja je nakon Banjaluke otvorena i  u Doboju upravo je prikazana ceremonija pripremanja i posluživanja čaja u toj drevnoj zemlji.

-Ova izložba se sastoji od 20 panoa. Na prva dva panoa su podaci vezani za samu izložbu, a na 18 ostalih panoa su predstavljene 36 fotografija, koje su grupisane u tri sekcije. Prva sekcija je čaj i u njoj je predstavljeno 12 fotografija, počev od područja gdje se čaj uzgaja i načina tretiranja čaja. Zatim, druga sekcija je ljubav i u njoj je takođe predstavljeno 12 fotografija, a treća sekcija je svijet. znači odabrano je 12 fotografijja iz svijeta kako su nastajale te fotografije, kako se čaj primjenjuje u svijetu, ljubav i spokoj koji čaj sa sobom nosi, tako da smo mi sastavni dio toga mozaika – izjavio je Ljubiša Preradović, realizator izložbe.

Ljubiša Preradović, realizator izložbe

Prema načinu proizvodnje, u Kini postoji postoji šest grupa čaja. To su zeleni, crveni, ulong čaj, te bijeli, žuti i tamni, odnosno crni čaj. Razlikuju se po ukusu, mirisu, boji, načinu obrade, izgledu, ali i dobrobiti koje imaju po zdravlje. Kinezi posebnu pažnju posvećuju njegovoj pripremi.

-Što se tiče dama preporučuje se da se u ljetnjem periodu pije zeleni čaj zato što je osvježavajući, a zimi se više preporučuje konzumiranje crnog čaja zato što zagrijava organizam. Kada govorimo o proceduri same pripreme čaja može se reći da mi u Kini polažemo važnost samoj pripremi, pri čemu je pripremanje čaja svojevrsna ceremonija, Tom prilikom zagrijavamo šoljice prije nego što čaj koji pripremimo na poseban način sipamo u njih, a tek tada ga na kraju ispijamo. Takođe, ti čajevi se mogu naći i ovdje. Kada govorimo o čajevima, odnosno vrstama čaja ima tu sličnosti i sa nama, jer i mi ovdje imamo mnogo čajeva koje i oni konzumiraju i koje na sličan način pripremamo – rekla je Šen Li, direktorka Konfučijevog instituta Univerziteta u Banja Luci.

Šen Li, direktorka Konfučijevog instituta Univerziteta u Banja Luci

Izložbu kineskog čaja Konfučijev institut Univerziteta u Banja Luci, predstavio je u Doboju u saradnji sa ovdašnjom Ekonomskom školom u kojoj od januara svi srednjoškolci mogu da izučavaju kineski  jezik i kulturu. Da boravi u dalekoj Kini, ali i proba napitak po kojem se ta zemlja, između ostalog izdvaja, imala je priliku i direktorka dobojske Ekonomske škole Tijana Vasiljević Stokić.

-Ja sam prije dvije godine imala priliku da budem jedan od stipendista Ambasade NR Kine i kineske Vlade. Bila sam u Pekingu i u Šangaju mjesec dana, tako da smo svaki dan imali prilku da probamo jedan od njihovih zaista neobičnih i vrlo ukusnih čajeva. Neki su jači, neki su slađi, a neki su možda gorči, sve zavisi od ukusa – izjavila je Tijana Vasiljević Stokić, direktorka Ekonomske škole u Doboju.

Tijana Vasiljević Stokić, direktorka Ekonomske škole u Doboju

Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Doboja Miloš Bukejlović koji priznaje da čaj konzumira uglavnom u nadolazećem, odnosno zimskom periodu, te da se uglavnom „drži“ provjerenih, domaćih vrsta.

-Držimo se ovih lokalnih naših provjerenih čajeva kao što su nana i kamilica, a eventualno ako idemo nešto egzotičnije onda to opet bude zeleni čaj kao provjerena varijanta, Kao i svi ostali u zimskom periodu se više navikavam na čajeve, tako da zimi to bude jedan čaj ili dva dnevno, a u ljetnjem periodu naravno slabije – rekao je Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboj.

Miloš Bukejlović, predsjednik Skupštine grada Doboj

„Čaj, ljubav, svijet“ je nastavak izložbe koja je 2014. godine prikazana u Kini. Prošle godine odlučili su da je prikažu i ostatku svijeta. Na konkurs je pristiglo oko 300 fotografija i video zapisa iz tridesetak zemalja. Međunarodna komisija je odabrala njih 200 koje se izlažu u cijelom svijetu, a neke od njih su predstavljene i dobojskoj publici. Sa tradicionalnim ispijanjem čaja u Kini imali su priliku da se upoznaju i u Njemačkoj,  Litvaniji, Slovačkoj, Rumuniji.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close