Vijesti

DOBOJ: Osvještana crkva u Kladarima (FOTO)

Pisani tragovi ukazuju da je u krnjinskom mjestu Kladari prvi crkveni objekat postojao 1893. godine. Na istom mjestu nakon više od jednog vijeka izgrađen je novi hram posvećen Rođenju Presvete Bogorodice. Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlasnki Fotije predvodio je čin osvještanja novoizgrađenog hrama. Izgradnja hrama trajala je 13 godina uz podršku parohijana i Gradske uprave Doboj. Ipak, tu radovima nije kraj.

-Treba raditi novi Svetosavski dom. Imamo ovdje ispod crkve crkveni bunar za koji je već urađen projekat. Dobili smo od vladike odobrenje da se dovede voda ovdje do svetoga hrama. Znači, treba da se obnovi taj bunar i da se izgradi jedan spomenik za ove naše ljude koji su streljani za vrijeme Drugog svjetskog rata – izjavio je Žarko Milašinović, protojerej-stavrofor.

Žarko Milašinović, protojerej-stavrofor

Pravoslavni hram u Kladarima osvještao je episkop-zvorničko tuzlanski Fotije, koji je rekao da je osvjećenje hramova veliki blagoslov Božiji.

-To je jedan znak za budućnost da ćemo živjeti ovdje na ovim postorima i da ćemo čuvati svoju tradiciju, svoju vjeru, svoju kulturu, svoje pismo i svoje svešteno predanje – rekao je Njegovo preosveštenstvo Fotije, episkop zvorničko-tuzlanski.

Njegovo preosveštenstvo Fotije, episkop zvorničko-tuzlanski

Kumovi ovog hrama bili su poslanik u Parlamentu BiH Obren Petrović i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić,kojima su uručeni ordeni kralja Dragutina.Trećinu sredstava za izgradnju ove svetinje uložila je gradska uprava.

-Dijelim radost zajedno sa g. Petrovićem jer zajedno smo kumovi ovog hrama. Naravno, da smo uvijek bili zajedno uz našu Srpsku pravoslavnu crkvu koja okuplja narod, odnosno koja okuplja naše građane, i on kao gradonačelnik u proteklom periodu, a takođe i ja kao nasljednik na njegovom mjestu. Naša obavbeza je da pomognemo i da izađemo u susret svim njihovim planovima i aktivnostima vezanim za crkvu, ali i za neke druge stvari koje su rađene i u Kladarima i u Opsinama – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Pored grada Doboja sredstva u izgradnju ovog hrama uložili su i parohijani. Ovaj hram je mjesto molitve za mještane Kladara i Opsina.

Svetu arhijerejsku liturgiju vodio je vladika Fotije uz sasluženje arhijerejskog namjesništva dobojskog. Zvona za crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Kladarima osvještana su prije skoro dvije godine, a sada je na radost vjernika i  sam hram osvještan.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close