Vijesti

DOBOJ: Osniva se jedinstveni omladinski kulturni centar (FOTO)

Grad Doboj će u naredne dvije godine dobiti jedinstveni omladinski kulturni centar, akreditovan po normativima Savjeta Evrope, u kojem će mladi moći da stiču neophodne kompetencije kroz neformalno obrazovanje, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika Sindikalno edukativnog centra iz Banjaluke i grada Doboja.

Predstavnici Sindikalno edukativnog centra iz Banjaluke i grada Doboja

Sastanku su prisustvovali poslanik iz Doboja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, programski direktor Razvojnog centra za mlade iz Beograda Aleksandra Knežević, koja je i spoljni konsultat i ekspert Savjeta Evrope, te predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić i potpredsjednik Skupštine grada Doboj Miloš Bukejlović.

Vulićeva, koje je i član delegacije Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u Savjetu Evrope, rekla je novinarima da je riječ o jedinstvenoj ustanovi čije će osnivanje i rad imati svu neophodnu logističku podršku i resurse Savjeta Evrope i drugih međunarodnih institucija.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić naveo je da je ovaj sindikat organizovao Sindikalni edukativni centar, koji djeluje dvije godine, i realizovao je 10 projekata, od kojih tri u Doboj, u saradnji sa EU, Evropskom omladinskom fondacijom Savjeta Evrope, Vestern balkan fondom i drugim donatorima.

Marić je rekao da se radi o jedinstvenom omladinskom centru po ugledu na centre u Strazburu i Budimpešti, kakvog nema u zemljama zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, za realizaciju projekta osnivanja Omladinskog kulturnog centra u Doboju Gradska uprava treba da pristupi izradi nove strategije za mlade, koncipiranoj na prioritetima koje definiše Savjet Evrope i EU.

“To podrazumijeva da ćemo za oblasti omladine, sporta, kulture i obrazovanja kroz različite programske fondove obezbijediti sredstva da se u gradu Doboju stvori drugačiji ambijent kako bi Grad Doboj bio po mjeri mladog čovjeka”, naveo je Marić.

Predstavnik Sindikalnog edukativnog centra Banjaluka Siniša Ćerketa rekao je da je za osnivanje jednog takvog centra izabran Doboj prvenstveno zbog svog povoljnog geografskog položaja u Republici Srpskoj i BiH.

On je naveo da projekat treba da bude realizovan u naredne dvije godine.

Potpredsjednik Skupštine grada Doboj Miloš Bukejlović rekao je da će lokalna uprava krenuti u proces izrade dugoročne strategije za mlade kako bi spremno dočekala buduće projekte.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close