Vijesti

DOBOJ: Održana sjednica Štaba za vanredne situacije (FOTO)

Nema razloga za brigu. Rijeka Bosna neće ugroziti grad Doboj, poručeno je nakon sjednice dobojskog Štaba za vanredne situacije. Sjednica je održana nakon upozorenja Republičke uprave Civilne zaštite da nas očekuje kišni period.

Spremni smo da reagujemo u slučaju opasnosti, poručio je gradonačelnik Doboja, koji se sam na terenu uvjerio koliko je vremena potrebno da se postavi zaštitna ograda, koja je urađena nakon majskih poplava iz 2014.

-Pokretni dijelovi betonske ograde koji su ostali otvoreni zbog pristupa Elektro Doboju i privatnim posjedima vrlo brzo se mogu u potpunosti zatvoriti. Ova vježba je pokazala da ćemo biti spremni u slučaju da se zato ukaže potreba. Nema bojazni da će se rijeka Bosna izliti. Ono što je moguće je da će bujični potoci i površinke vode izazvati na određenim mjestima probleme, ali i ta mjesta ćemo pratiti u narednom periodu – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Betonska ograda je privremeno rješenje. Cilj je realizacija kapitalnog projekta zaštite grada od poplava.

-Mi ćemo raditi prvenstveno da se taj projekat realizuje što prije zajedno sa JU “Vode Srpske“ i Vladom Republike Srpske. U tom pravcu mi smo već završili određene postupke, odnosno obezbijedili smo sredstva za eksproprijaciju zemljišta od privatnih lica – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Na raspolaganju imaju 50 hiljada vreća, a u posjedu su i mašine koja ih puni pijeskom. Postoji nekoliko kritičnih tačaka – ulaz u grad, naselja Usora i Bare. Gradsko Odjeljenje civilne zaštite prati vodostaj rijeke Bosne, koji je trenutno u plusu 18 centimetara.

-Uzvodno pratimo nivo rijeke Bosne i ona trenutno nema tendenciju rasta. Naprotiv, ona je u blagom padu od Sarajeva prema Šamcu. Takođe, u kontaktu smo sa kolegama iz FBiH, Maglaja i Doboj Istoka, sa kojima razmjenjujemo informacije i pratimo situaciju – izjavio je Miroslav Milošević, načelnik Odjeljenja za civilnu zaštitu Grada Doboja.

Republička uprava Civilne zaštite izdala je upozorenje zbog najavljenih obilnih padavina. Veoma obilne padavine očekuju se 12, 13, i 14. maja. Na sjeveru Srpske mjestimično će pasti i više od 100 litara kiše po metru kvadratnom.

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close