Doboj

DOBOJ: Održana manifestacija „Dani bezbjednosti saobraćaja“ (FOTO)

Republička manifestacija „Dani bezbjednosti saobraćaja“ održana je u Doboju sa ciljem poboljšanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Održana je i svečana akademija povodom 16. godina postojanja i rada Saobraćajnog fakulteta u ovom gradu.

U sklopu manifestacije „Dani bezbjednosti saobraćaja“ u dobojskom parku prezentovan je simulator prevrtanja vozila, kao i simulator kosa-ravan. Isprobali su ih i zamjenik gradonačelnika Doboja i dekan Saobraćajnog fakulteta u ovom gradu, koji je rekao da su na ovoj visoko-obrazovnoj ustanovi radili indikatore bezbjednosti saobraćaja za prošlu godinu. Na drugom mjestu su mobilni telefoni, a otkrio nam je šta je na prvom mjestu.

Najveći problem je vezivanje na zadnjem sjedištu, procenat vezivanja kod nas je 29 % i to je malo. Procenat vezivanja vozača na prednjim sjedištima je 83 % i to je dobar rezultat, dok je 81% procenat vezivanja suvozača, a znamo da na zadnjem sjedištu najviše sjede djeca, odnosno osobe do 20 godina i zbog toga je veoma bitno da ljudi shvate značaj vezivanja pojasa – izjavio je Zoran Ćurguz, dekan Saobraćajnog fakulteta Doboj.

Zoran Ćurguz, dekan Saobraćajnog fakulteta Doboj

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske su potvrdili da se procenat upotrebe sigurnosnog pojasa na mjestu vozača i suvozača, posljednjih godina znatno povećao.

Upotreba sigurnosnog pojasa 2000. godine u Republici Srpskoj bila je na nivou statističke greške svega 1,7 %. Danas imamo pokazatelje od 70 do 80 odsto da je upotreba sigurnosnog pojasa na prednjim sjedištima, dok je to na zadnjim sjedištima ako izuzmemo upotrebu autosjedalica još uvijek veoma nisko i kreće se u određenim procentima od lokalne zajednice do lokalne zajednice – rekao je Ranko Babić, direktor Auto-moto saveza Republike Srpske.

Ranko Babić, direktor Auto-moto saveza Republike Srpske

Vlada Republike Srpske godinama radi na poboljšanju putne infrastrukture sa ciljem povećanja bezbjednosti u saobraćaju. Radi se i na području Doboja. U toku je izgradnja dva kružna toka, ali to nije sve.

Zbog same bezbjednosti, a i potrebe saobraćajne infrastrukture i učesnika u saobraćaju gradimo i auto-put kroz Doboj, Koridor 5C. Takođe, radimo i dva kružna toka u Doboju, kako bi smo na jedan praktičan način obezbijedili bolji protok saobraćaja i bezbjednije učešće u saobraćaju – izjavio je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske

-Ono što Grad Doboj pokušava u narednom periodu je poboljšanje bezbjednosti u saobraćaju najmlađih, odnosno djece školskog uzrasta. Pokušaćemo da nabavimo zaštitne ograde za sve osnovne škole u gradu, zatim ćemo napraviti dodatna obilježavanja pješačkih prelaza kod sve tri gradske škole. Još jedna od stvari koje planiramo je stavljanje tzv. toplotne plastike koja će biti još jedan od signala vozačima da nailaze na školsku zonu – rekao je Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vladimir Marković, zamjenik gradonačelnika Doboja

U okviru manifestacije biće upriličena obuka djece iz vrtića na poligonu za obuku djece u saobraćaju. Građani su imali priliku da vide i izložbu starih eksponata Željeznica i „Pošta Srpske“ . Upriličena je i nagradna igra „Dječije auto-sjedalice“, u okviru koje su podijeljene četiri auto-sjedalice. Prije početka manifestacije „Dani bezbjednosti saobraćaja“ na saobraćajnom fakultetu u ovom gradu održana je svečana akademija povodom 16. rođendana ove visoko-obrazovne ustanove.

Foto: Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja, rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close