Vijesti

DOBOJ: Održana Javna rasprava o dodjeli sredstava za sportske kolektive (FOTO)

Za sport u ovoj godini iz budžeta Grada Doboj biće izdvojeno najviše sredstava do sada. Ukupno 800 hiljada maraka planirano je za sport. Od tog iznosa gotovo pola miliona maraka raspoređeno je na 35 sportskih kolektiva, dok će raspodjelu preostalih sredstava gradonačelnik Doboja definisati odlukom. O raspodjeli sredstava iz gradske kase održana je javna rasprava.

Pandemija virusa korona ostavlja posljedice i na sportske klubove. U dobojskom teniskom klubu su se vratili treninzima. Virus korona uticao je na otkazivanje teniskog turnira, koji se trebao održati u mjesecu maju.

-Nama je prioritet teniski turnir koji se trebao održati ove godine po ćetrnaesti put. Uvijek imamo razumijevanje od strane Gradske uprave koja tu manifestaciju podrži, a isto tako i republički organi. Možda bi mogli dobiti novi termin za turnir, ali mi ćemo ga svakako tražiti. Međutim. pitanje je da li ćemo moći dobiti sredstva ove godine za organizaciju, jer su resursi već raspoređeni u opštinama i na republičkom nivou. Prvo ćemo se konsultovati sa republičkim organima jer su nam oni najveći sponzori, kako bi vidjeli da li da uopšte ulazimo u to. Ako nadležno resorno ministarstvo kaže da možemo, mi ćemo svakako prijaviti turnir – izjavio je Dragan Dragičević, Teniski klub Doboj.

Dragan Dragičević, Teniski klub Doboj

Kao nosioci sporta u Doboju najviše sredstava iz budžeta dobiće Muški rukometni klub „Sloga“ i Fudbalski klub „Sloga“. Rukometnom klubu planirano je 180, a fudbalskom 150 hiljada maraka.

-Fudbalski klub „Sloga“ Doboj je ove godine ušao u Prvu ligu Republike Srpske. To je najviša stepenica takmičenja u Republici Srpskoj. Normalno je da u toj situaciji imamo i veću potrebu za finansijskim sredstvima. Mislim da ćemo mi zajedno sa upravom kluba to da i obezbijedimo. Budući da je takmičenje prestalo sigurno smo tu ušparali negdje oko 75 do 80 hiljada maraka, koje nismo potrošili u proljetnom dijelu, tako da ćemo ga prebaciti u jesenjski dio takmičenja u okviru Prve lige Republike Srpske – rekao je Murvet Bajraktarević, potpredsjednik FK „Sloga“ Doboj.

Murvet Bajraktarević, potpredsjednik FK „Sloga“ Doboj

Fudbalski klub „Željezničar“ dobiće 25, a Ženski rukometni klub Doboj 15 hiljada maraka. Sto hiljada maraka procentualno je raspoređeno na još 31 sportski kolektiv. Nije uvršten, ali traži da bude – Gimnastički klub „Sparta“. Ovaj klub broji 180 članova.

-Učestvujemo na svim prvenstvima u organizaciji tih saveza. Takođe, učestvujemo i na međunarodnim takmičenjima koja su pod okvirom Svjetskog gimnastičkog saveza. Sredstva su nam potrebna za kotizacije, prevoz i registraciju takmičara, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Srpskoj. To svakako nisu mala sredstva, jer vjerujte prevoz na samo jedno takmičenje npr. do Sarajeva košta nas preko 600 maraka, a to su do sada uglavnom roditelji djece snosili. Smatram da iz tog razloga mi trebamo da dobijemo jedan dio sredstava – izjavio je Budimir Luković, Gimnastički klub „Sparta“.

Budimir Luković, Gimnastički klub „Sparta“

U poređenju sa prošlom godinom sredstva iz budžeta za sport uvećana su za 300 hiljada maraka. Kada se rasporede sredstva na 35 sportskih kolektiva, ostane još 330 hiljada maraka, a podjelu tih sredstava definisaće odlukom gradonačelnik. Kako je rekao prvi čovjek Grada Doboj u ovoj godini planiran je najveći budžet u istoriji grada, pa su u skladu sa tim povećana i sredstva za sport.

-Najveći budžet i jeste u ovoj godini. Imali smo već jedan rebalans budžeta, i naravno da su prihodi išli ka povećanju, ali prihodi su sada znatno i osjetno manji. Nadamo se da već prevazilazimo te probleme i da ćemo već u narednom periodu imati očekivano punjenje budžeta. Prvenstveno pokušaćemo da na prvom mjestu ne smanjujemo izdvajanja boračkim kategorijama. Takođe, pokušaćemo i da ona predviđena sredstva koja su obezbijeđena za sport, to jest sportske klubove i njihove aktivnosti, zadržimo na planiranom budžetu za 2020. godinu – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Još se ne zna da li će ove godine biti održan Međunarodni rukometni TV turnir šampiona Doboj. Možda bude organizovan, ali sa manjim brojem ekipa.

-Turnir se ne može organizovati za deset dana jer to su dugoročni planovi, te je iz tog razloga i upitan. Naravno, da ćemo sagledati situaciju i pokušati da tu tradiciju ne prekidamo, odnosno da to napravimo u nekom manjem obliku sa možda i manjim brojem ekipa, ali čisto da se tradicija najznačajnijeg sportskog događaja u gradu Doboju ne prekine – izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Javna rasprava o kriterijumu za dodjelu sredstava iz gradske kase za redovne sportske djelatnosti sportskih klubova za ovu godinu je održana u skupštinskoj sali u organizaciji Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Doboja.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close