Vijesti

DOBOJ: Održana Izvještajno-izborna Skupština Udruženja penzionera grada Doboja

Udruženje penzionera grada Doboja održalo je Izvještajno-izbornu Skupštinu, kojoj su prisustvovali predsjednik penzionera Srpske Rade Rakulj i predstavnici Gradske uprave.

Na Skupštini je predstavljen jednogodišnji i četverogodišnji izvještaj o radu Udruženja dobojskih penzionera. Ponosni su na mnogobrojne aktivnosti koje sprovode, u cilju da svoje članstvo edukuju o važnim društvenim temama, ali i novčano pomognu kada im je to potrebno. Prije sedam godina formirali su kasu uzajamne pomoći, iz koje dobojski penzioneri pozajmljuju najčešće za plaćanje režija, ogreva i odlazak na banjska liječenja.

-Svojim ličnim sredstvima učešćem u kasi uzajamne pomoći omogućili smo da naši članovi mogu svaki mjesec dizati pozajmice u iznosu koji zavisi od visine njihove penzije, odnosno od toga koliko im se odbija za kasu uzajamne pomoći. Imamo penzionera koji sada dižu i do 3000 KM sredstava iz kase. Sredstva koja se uzmu iz kase vraćaju se u 10 rata, bez kamate, plaća se samo provizija od 2%. To je zaista, jedna naša velika aktivnost, koja je od velike pomoći penzionerima. U zadnje dvije godine penzioneri su preko udruženja obezbijedili preko 2.000 tona uglja za ogrev. Trudimo se da riješimo i pitanje vezano za nabavku drveta za ogrev. Nadamo se da ćemo uz pomoć lokalne zajednice i Udruženja penzionera RS, odnosno preko predsjednika Rakulja, pokušati uspjeti riješiti i taj problem – izjavio je Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera grada Doboj.

Rajko Gligorić, predsjednik Udruženja penzionera grada Doboja

Pomoć u radu ovom Udruženju pruža i lokalna zajednica. U saradnji sa dobojskim penzionerima nastoje da nekadašnji Dom penzionera, koji trenutno služi kao alternativni smještaj izbjeglim i raseljenim licima, vrate staroj namjeni

-Mi očekujemo da će sa izgradnjom objekta za smještaj izbjeglica u dobojskom naselju Bare, ovaj objekat od strane Vlade Republike Srpske biti vraćen Gradu Doboju na upravljanje i našim penzionerima, gdje ćemo im omogućiti mnogo bolje uslove za smještaj i ugodno stanovanje – rekao je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja

Više od 50 odsto penzionera nema dovoljno za život, kaže prvi čovjek srpskih penzionera Rade Rakulj. Ističe da se broj penzionera iz dana u dan povećava i da ta cifra već prelazi jednu četvrtinu stanovništva u Srpskoj. Početkom godine vladajući su ih počastili sa povećanjem od oko 2 odsto. Do kraja godine mogla bi da padne još koja povišica.

-Imali smo povećanje penzija za 2 odsto u januaru mjesecu, sada ćemo opet u narednom mjesecu imati povećanje za 2 odsto isto, a očekujemo da ćemo do kraja godine imati još jedno takvo povećanje. Posebna garancija zato je naša strategija koja je bila u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a koja podrazumijeva poboljšanje životnih uslova naših građana starije dobi. Mi ćemo na tome insistirati i očekujemo da naša strategija bude usvojena negdje u septembru ove godine – izjavio je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske

Dobojski penzioneri birali su i novo rukovodstvo. Odlučeno je da ih i dalje predvodi Rajko Gligorić. Ovim izborima, predhodili su oni po mjesnim organizacijama. Dobojsko područje broji 10.431 penzionera, od toga 7.650 su članovi Udruženja.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close