Vijesti

DOBOJ: Održana 16. sjednica Privrednog savjeta (FOTO)

U Doboju je održana 16. sjednica Privrednog savjeta. Na sjednici je usvojeno nekoliko izvještaja i informacija u vezi sa poslovanjem privrednog sektora u ovom Gradu

Privreda i dalje trpi posljedice pandemije virusa korona. Prevoznici su pretrpjeli ogromne štete. Dobojski prevoznik Bosnaexpres izgubio je sve međunarodne linije, ekskurzije, kao i prevoz turista do hrvatskog i crnogorskog primorja. Zbog svega su bili primorani da smanje broj radnika za čak 20. Trenutno voze gradske i prigradske linije, kao i po jednu liniju za Beograd i Novi Sad. Da bi se očuvao gradski prevoz pomogla je i Gradska uprava. Subvencionisali su prevoz za 1054 učenika.

-Vozimo đake sa dopunskim linijama za potrebe škole. Možemo se pohvaliti da imamo veliki prevoz putnika na gradskim i prigradskim linijama. To je umanjeno za 40 do 50 posto, ali odolijevamo tome. Pretprjeli smo gubitke i morali smo smanjiti broj zaposlenih u preduzeću Bosnaexpres – izjavio je Ratko Močić, privrednik.

Ratko Močić, privrednik

Gradska uprava je donijela nekoliko olakšica i subvencija kako bi pomogla privrednom sektoru u prevazilaženju problema prouzrokovanih pandemijom virusa korona.

-Vi znate da su svi ugostiteljski objekti oslobođeni plaćanja naknade za korištenje bašta i da su bile subvencije za sve one koji nisu radili u vrijeme grejne sezone, te da je Gradska uprava preuzela obavezu da će platiti grijanje. Zatim, bilo je još nekoliko javnih poziva, a i Grad je učestvovao sa međunarodnim organizacijama i drugim državama u pomoći privrednicima – rekao je Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja

Na dnevnom redu sjednice dobojskog Privrednog savjeta našao se izvještaj Odjeljenja za evropske integracije i ekonomski razvoj, koje je sprovelo anketu među privrednicima. Podaci ankete pokazuju da privreda planira zapošljavanje više od 200 radnika. Međutim, problem je kvalifikovana radna snaga. Obavljanje praktične nastave kod poslodavaca rješenje je za ovaj problem.

-Jednim dijelom naši đaci obavljaju praktičnu nastavu kod poslodavaca, a jedan dio praktične nastave se još uvijek izvodi u školskim objektima. Nadamo se da ćemo u skladu sa zakonskim obavezama da ispunimo tih 25% obavezne praktične nastave, koju bi đaci trebali da obavljaju kod poslodavaca, znači van školskog objekta – izjavila je Tijana Vasiljević-Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj.

Tijana Vasiljević-Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj

Anketa, koju je radilo gradsko odjeljenje pokazala je i da privrednici u narednoj godini planiraju investicije u iznosu od 4.8 miliona maraka. Očekuje se da će ta ulaganja biti veća, jer se ovaj iznos odnosi samo na broj ispitanih preduzeća u sklopu ankete.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close