Vijesti

DOBOJ: Održan okrugli sto „Uloga Crvenog krsta u brizi za starije osobe, mogućnosti i perspektive budućeg razvoja“ (FOTO)

„Uloga Crvenog krsta u brizi za starije osobe, mogućnosti i perspektive budućeg razvoja“ naziv je okruglog stola koji je održan u Doboju. Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati rada u okviru programa njega i pomoć u kući koji Gradska organizacija Crvenog krsta iz Doboja implementira uz poršku švajcarskog Crvenog krsta i Gradske uprave.

U projekat Zdravo starenje odnosno njega i pomoć u kući uključena je i Gradska organizacija Crvenog krsta u Doboju. Na samom početku projekta, čija je implementacija započeta prije dvije godine, u Doboju je bilo samo pet korisnika koje su obilazila dva kućna njegovatelja. Vremenom taj broj se povećao na pedesetak korisnika o kojima trenutno brine pet njegovatelja.

-Korisnici mogu biti svi koji su stari i nemoćni i koji ne mogu sami sebi privređivati. Imamo korisnika sa kojima se ide samo u šetnju kroz grad ili park, i u kupovinu namirnica ili lijekova. Takođe, imamo i nepokretne korisnike gdje ide kupanje, spremanje hrane, čišćenje kuće i davanje terapije, odnosno lijekova. Inače, svi naši njegovatelji su profesionalni medicinari koji poznaju medicinsku stranu što se tiče tih terapija i koji obavljaju kućne poslove – izjavio je Mihajlo Arsenić, sekretar Crvenog krsta Doboj.

Mihajlo Arsenić, sekretar Crvenog krsta Doboj

Ovaj projekat realizuje se finansijskom saradnjom švajcarskog Crvenog krsta, lokalne zajednice, a dio novca na ime participacije izdvajaju i sami korisnici.

-Ovu godinu projekat finansiraju sa 50 odsto švajcarski Crveni krst, Grad Doboj sa 20 odsto i korisnici. Ne daje se sad 10 ili 20 maraka, već onoliko koliko je korisnik u mogućnosti – rekao je Mihajlo Arsenić, sekretar Crvenog krsta Doboj.

Projekat su pozdravili i iz dobojskog Udruženja penzionera iz kojeg ističu da su i njihovi članovi zainteresovani za ovaj vid pomoći

-Najviše su bili zainteresovani da se pregleda njihovo zdravstveno stanje, zatim da se vrše razna previjanja, da se odvezu do prve zdravstvene ustanove na određene preglede, za pomoć oko kupanja, presvlačenja, hranjenja, odnosno za sve ono što je neophodno jednoj staroj osobi – rekao je Rajko Gligorić, Udruženje penzionera Doboj.

Rajko Gligorić, Udruženje penzionera Doboj

U Republici Srpskoj pored Doboja u ovaj projekat uključena je još opština Šamac, dok se na području drugog entiteta on realizuje na tuzlanskom kantonu.

-Ovaj projekat se realizuje u Tuzli, Lukavcu, Banovićima i Živinicama. To su lokalne zajednice koje su uključene u ovaj projekat, a od prije par nedjelja Grad Tuzla je preuzeo obavezu da finansira cjelokupan projekat, a što je i krajnji cilj ovog projekta. U prvih par godina projekat sa 50% sredstava finansira naš partner švajcarski Crveni krst, jedan dio sredstava izdvajaju lokalne zajednice i sami korisnici. Kako projekat teče smanjivaće se učešće švajcarskog Crvenog krsta, a povećavaće se učešče lokalnih zajednica i korisnika ovih usluga – izjavio je Rajko Lazić, Crveni krst BiH.

Iz Ureda švajcarskog Crvenog krsta za BiH vjeruju da će se ovaj projekat realizovati i u narednom periodu, obzirom da za njim itekako ima potrebe, te navode da domovi za stara lica nisu konkurentni projektu, obzirom da se radi o dvije različite usluge.

-Mi imamo dosta starijih osoba koje žele da ostanu kod svoje kuće. U svakom slučaju, čak, ako posmatramo domove koje finansiraju lokalne vlasti, mislim da je daleko jeftinije da te osobe ostanu kod svoje kuće, odnosno da se plaćaju ljudi koji će ih posjećivati, nego da se one smještaju u institucije i da se onda pokrivaju troškovi tih institucija – rekla je Mihela Hinjić, direktor Ureda švajcarskog Crvenog krsta za BiH.

Mihela Hinjić, direktor Ureda švajcarskog Crvenog krsta za BiH

Rezultati rada programa njega i pomoć u kući predstavljeni su na okruglom stolu koji je održan u Doboju.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close