Doboj

DOBOJ: Obilježeno 29 godina od osnivanja Petog odreda Specijalne brigade policije (FOTO)

U Doboju je danas obilježeno 29 godina od osnivanja Petog odreda Specijalne brigade policije, koji je brojao 423 pripadnika i bio na svim ratištima u Republici Srpskoj.

U borbama za slobodu srpskog naroda poginulo je 26 pripadnika odreda, a 156 je ranjeno. Poginulima je danas služen parastos kod spomen-obilježja ispred zgrade Policijske uprave Doboj, te su položeni vijenci.

Nekadašnji komandant Petog odreda Specijalne brigade policije Doboj Nenad Gojković podsjetio je da je na današnji dan prije 29 godina tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo naredbu da se u svim centrima javne bezbjednosti organizuju odredi specijalne jedinice policije.

Nenad Gojković, nekadašnji komandant
Petog odreda Specijalne brigade policije Doboj

Gojković je rekao novinarima da je Peti odred brojao 423 pripadnika, bio na svim ratištima u Republici Srpskoj od Velike Kladuše do Hercegovine.

Prema njegovom riječima, ova brigada je bila manevarskog tipa koju je odlikovala znanje, iskustvo i hrabrost.

On je naveo da po okončanju ratnih dejstava nije sistemski riješen položaj ovih boraca.

Toda Petrović, majka pripadnika Petog odreda Jovice Petrovića koji je poginuo 1993. godine, kaže da je i u bolu ponosna jer njen sin nije zaboravljen.

Toda Petrović, majka poginulog pripadnika Petog odreda

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zahvalio je Udruženju veterana Petog odreda Specijalne brigade policije što organizovano rješavaju potrebe svojih saboraca i vode računa o porodicama poginulih.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Na spomen-obilježje ispred zgrade Policijske uprave Doboj vijence su položili nekadašnji pripadnici Petog odreda Specijalne brigade policije, Policijske uprave Doboj i organizacionih jedinica MUP-a Republike Srpske.

Vijence su položili predstavnici udruženja koja njeguju tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata iz Doboja, Bijeljine, Banjaluke, Ilidže, Šekovića, i drugih gradova, te predstavnici Grada Doboja.

Vijenac je položio i dobojski Odbor Demosa.

Foto. srna.rs, rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close