Vijesti

DOBOJ: Obilježena sedma godišnjica od katastrofalnih majskih poplava (FOTO)

Sedam godina prošlo je od katastrofalnih majskih poplava koje su razorile Doboj. Građani grada stradalnika kažu da nikada neće zaboraviti šta su preživjeli. Poplava je odnijela 11 života. Položeni su vijenci kod spomen-ploče stradalima u majskim poplavama 2014. godine, koja se nalazi ispred objekta Skupštine grada.

Stanovnici dobojskog naselja Usora bili su prvi na udaru poplava prije sedam godina. Scene vode koja nosi sve pred sobom još su pred očima. Tako priča Nedeljko Moćić iz ovog naselja, koji je sa suprugom i sinom spas od nabujale Bosne našao na spratu kuće.

-Pobjegli smo na sprat bez hrane, bez išta. Dole su mi ostale lična karta, zdravstvena knjižica i penzija. Sve mi je ostalo dole, ali ja sam zagazio u vodu koja mi je bila do pasa i sve to gore podigao. Tu smo bili dva dana i dvije noći – izjavio je Nedeljko Moćić, Usora.

Nedeljko Moćić, Usora

Najveći gubitak tadašnjih poplava je stradanje 11 stanovnika Doboja, istakao je gradonačelnik Doboja. Majske poplave pričinile su materijalnu štetu gradu procijenjenu na oko 173 miliona KM. Krajnji cilj je uređenje korita rijeke Bosne, čime bi se grad zaštitio od poplava. Ovaj kapitalni projekat je završen, a njegova vrijednost procijenjena je na oko 25 miliona maraka. Sada slijedi njegova revizija.

-Preduzete su određene radnje. Uređen je potok Liješanj, urađena je nova precrpna stanica, ali opet kažem, ja ću negdje biti spokojan kada budemo imali uređeno korito rijeke Bosne. Zajednički sa Vodama Srpske i Vladom Republike Srpske projekat smo završili, sada je na redu njegova revizija, ali tek kada ga završimo, odnosno kada se uredi korito rijeke Bosne onda možemo da kažemo da smo bezbjedni – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Kod spomen-ploče na sedmu godišnjicu od katastrofalnih poplava odata je dužna pošta nastradalim Dobojlijama. U znak sjećanja na žrtve podignuta je ova spomen ploča na koju su položeni vijenci.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close