Vijesti

DOBOJ: Obilježen Svjetski dan srca (FOTO)

Svjetski dan srca obilježava se 29. septembra. Tim povodom Grad Doboj u saradnji sa banjalučkom Fondacijom „Zdravlje i srce“ obiljeežio je ovaj dan dijeljenjem promotivnog materijala u Gradskom parku.

Svjetska zdravstvena organizacija nas poziva svake godine da obilježimo Svjetski dan srca s ciljem da se upozori cjelokupna javnost o učestalosti oboljevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti u svijetu. Mnogo je uzroka srčanih bolesti, a najveći su svakako pušenje, dijabetes, te visok krvni pritisak. Male promjene u životnim navikama, kao što su pravilna ishrana, fizička aktivnost i prestanak pušenja, mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca.

-Treba jesti što više svježeg voća i povrća. Svjetska zdravstvena organizacija kaže pet obroka dnevno, a obrok može biti veličine manje šake. Treba šetati svaki dan najmanje pola sata, optimalno 45 minuta, a najmanje pet puta nedjeljno. Treba da ostavimo pušenje i da redovno kontrolišemo svoj krvni pritisak – izjavio je dr Radoslav Nikolić, internista.

Grad Doboj svake godine učestvuje u obilježavanju Svjetskog dana srca. U Gradskom parku su postavljene sprave za fizičku aktivnost i uređena je tzv. staza zdravlja.

-Cilj je da promovišemo ovo o čemu je doktor govorio. Dakle, da promovišemo svakodnevnu šetnju i fizičku aktivnost koja će sigurno biti dobra preventiva protiv kardiovaskularnih oboljenja. Grad Doboj će sa našim službama svake godine i svakom prilikom nastaviti da pomaže i učestvuje u organizaciji ovakvih manifestacija – rekao je Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnjika Doboja.

Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnjika Doboja

Svjetska kardiološka federacija je 2000. godine ustanovila obilježavanje Svjetskog dana srca – 29. septembra sa ciljem podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima, među kojima su i moždani i srčani udar, koji su vodeći uzroci smrti i invaliditeta u svijetu.

Foto: rtvdoboj.org, https://inz.ba/svjetski-dan-srca/

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close