Nacionalni ansambl “Kolo” iz Srbije održao je u Doboju prigodan program organizovan u okviru manifestacije “Dani Srbije u Srpskoj”.
Direktor ovog ansambla Zdravko Ranisavljević rekao je da je večerašnji nastup organizovan u okviru manifestacije “Dani Srbije u Srpskoj”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

“Nadam se da će građani Doboja i celog regiona biti srećni zajedno sa nama i podeliti radost našeg nastupa”, izjavio je Ranisavljević novinarima uoči nastupa.

Prema njegovim riječima, ansambl će se predstaviti sa već standardom koreografijom sa šireg srpskog kulturnog područja i redovnim programom u okviru regionalne turneje “Kolodrom” koja je tokom maja započela u Banjaluci, a završiće se do kraja godine u Novom Sadu.

Ranisavljević je istakao da ansambl “Kolo” organizuje redovne godišnje audicije na koje mogu da se prijave školovani igrači.

“Oni svakako imaju prednost. To su igrači koji su završili baletske škole, odsek za narodnu igru, ali još smo u prilici da damo priliku i igračima iz amaterizma i da ih kroz naše edukativne programe doškolujemo, potencijalno stipendiramo”, rekao je Ranisavljević.

On je ukazao da su ovakve turneje prilika da se mladi zainteresuju za rad ansambla.

Vokalni pedagog i dirigent ansambla Ivona Vulović navela je da igrači “Kola”, osim igračkog dijela koji je i osnova ansambla, imaju pjevački repertoar.

“Osim samostalnih pevačkih koncerata, mi smo jedan od retkih ansambala koji igra i peva na sceni, tako da je naš zadatak da igramo i pevamo zajedno i naravno da održavamo pevački repertoar i tradicionalni repertoar u okviru našeg ansambla”, rekla je Vulovićeva.

Dobojlija Dragan Aladžić, koji je jedan od rijetkih članova “Kola” iz Republike Srpske, istakao je da voli svoj posao pogotovo što je riječ o pjesmi i igri i da je srećan što je hobi pretočio u profesiju.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović: Vrijeme za nacionalno okupljanje oko Srpske (FOTO/VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Održana pokazna vježba gašenja požara i spašavanje ugroženih (FOTO/VIDEO)