Vijesti

DOBOJ: Marš “Stazama egzodusa 1995-2019” 10. septembra

Marš “Stazama egzodusa 1995-2019” biće održan 10. septembra u okviru obilježavanja 24 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena.

Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja koje je organizator marša, rekao je Srni da će to biti dvanaesta manifestacija, kojoj će 9. septembra prethoditi svečana akademija u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj. 

Marš “Stazama egzodusa 1995-2019” počeće u nedjelju, 10. septembra, u 7.30 časova u Tumarama na Ozrenu. Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići. 

Riječ je o “kamionskom putu” koji ide pravcem Brijesnica Gornja, Kvrga, Malčići, Borovci, Lozna i Stog kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH. 

“Čas istorije biće održan tokom odmora na Prokopu”, rekao je Blagojević. 

Nakon marša, građani će se oko 15.00 časova okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci. 

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta, podignutih u znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata. 

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”. 

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja. 

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close