Vijesti

DOBOJ: Mamografski pregledi u dobojskom Domu zdravlja (FOTO)

Dobojski Dom zdravlja organizuje tokom oktobra preventivne preglede mamografije, radi podizanja svijesti o važnosti rane dijagnoze i skrininga. Pregledi su organizovani povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Rak dojke je bolest koja je među najmalignijim i najčešćim uzrocima smrti u Srpskoj. Jedna od osam žena oboli od karcinoma dojke. Od ove opake bolesti obolijevaju i muškarci, i to svaki pripadnik jačeg pola od 50 hiljada. Ljekari kažu da postoji više faktora rizika o kojima se mora voditi računa.

-To su prije svega gojaznost, zatim period menopauze, uzimanje prekomjerne količine alkohola, kao i pušenje aktivno ili pasivno. Naravno, tu je i genetska predispozicija na koju ne možemo uticati – izjavila je dr Nada Janjetović, šef službe porodične medicine.

dr Nada Janjetović, šef službe porodične medicine

Stručnjaci ističu da postoji oko 40 tipova karcinoma dojke. Preporuka je da žene pregledaju dojke najmanje jednom mjesečno i to u danima kada prestane krvarenje tokom mjesečnog ciklusa, odnosno svakog petog dana u mjesecu za žene koje su u menopauzi. Skrining dojke se radi u dobi od 50 do 69 godina, a kod mlađih se pregled obavlja ultrazvukom.

-Sam značaj skrining mamografije ogleda se u ranom otkrivanju bolesti kod žena koje nemaju nikakve simptome. Relativno je mali procenat žena kod kojih se otkrije karcinom dojke na taj način. Šta je bitno vezano za karcinom dojke? Bitno je da se otkrije kada je njegova veličina manja od 2 cm. To znači da pri veličini 0,5 cm hirurg već može operisati, a idealno je da se otkrije do veličine od 2 cm, jer već preko 2 cm pri samom liječenju često zna da se skida kompletna dojka – rekao je Radivoje Vasiljević, šef Odjeljenja za radiologiju.

Radivoje Vasiljević, šef Odjeljenja za radiologiju

Stručnjaci upozoravaju da su kod muškarca tumori dojke maligniji, teže se liječe i vuku teže posljedice. U dobojskom Domu zdravlja od juna mjeseca su počeli sa skrining mamografskim pregledima. Obavljali su dva do tri pregleda dnevno, a u ovom mjesecu ih obavljaaju više od deset.

-Sam proces traje negdje oko 20 minuta do pola sata otkad žena dođe na odjeljenje, pa do kraja procesa, odnosno do obrade snimaka. Nalaz se dobija u roku od dan do dva – izjavila je Višnja Stanojević, medicinska sestra.

Višnja Stanojević, medicinska sestra

Kako su rekli iz ove zdravstvene ustanove planiraju da uz pomoć Gradske uprave nabave tzv. mobilni mamograf.

-Ući ćemo u pregovore kako bi nabavili jedan pokretni mamograf u cilju da dođemo do pacijentkinja koje su udaljene i kojima je teško doći do naše ustanove – rekao je Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj.

Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj

Mjesec oktobar se u cijelom svijetu obilježava kao mjesec podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine od ove bolesti oboli 2.1 milion žena, a broj umrlih je veći od 600 hiljada,mšto je 15 odsto svih smrtnih slučajeva od raka kod žena.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj



Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close