Vijesti

DOBOJ: Lukač i Jerinić pustili u rad savremeni sistem video-nadzora (FOTO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić pustili su u rad savremeni sistem video-nadzora na području ove lokalne zajednice. Za realizaciju projekta video-nadzora u Doboju izdvojeno je 350 hiljada KM.

Na području Doboja postavljeno je ukupno 71 kamera na 34 lokacije. Kamere su postavljene na najfrekventnijim raskrsnicama, ali i u blizini vjerskih objekata i obrazovnih ustanova. Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je ovo značajan projekat za MUP Srpske i Grad Doboj.

-Radi se o jednom savremenom sistemu koji ima niz mogućnosti. Najbitnije nam je da držimo pod kontrolom ne samo bezbjednost saobraćaja, već i kretanje onih lica koja su spremna na izvršenje prekršaja ili krivičnih djela na teritoriji Grada Doboja. Ako ona već naprave takva krivična djela, da onda možemo da dođemo do njih kroz našu istragu, kako bi ih priveli i sankcionisali – izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske

Resorni ministar i gradonačelnik Doboja potpisali su sporazum o saradnji povodom puštanja sistema video-nadzora u ovom gradu. Za realizaciju ovog projekta najviše sredstava izdvojio je Grad Doboj.

-Grad Doboj je za ovaj projekat izdvojio 350 hiljada KM. Kao što je i ministar rekao ovi serveri imaju mogućnost da pohranjuju podatke i do šest mjeseci, a sa druge strane kapacitet same opreme, odnosno tih servera koji su postavljeni ovdje u Doboju je takav da mogu da pokriju i ostale manje lokalne zajednice. Želio bih da se zahvalim ministru Lukaču što je danas došao ovdje i pustio sistem video-nadzora u rad. Raduje me što je Grad Doboj prvi među većim gradovima završio ovaj posao, jer to je ono što svima nama u gradu Doboju garantuje veću bezbjednost. Siguran da će ove kamere imati svoju svrhu i one su već i dale određene rezultate, iako su bile u probnom radu. Izražavam veliko zadovoljstvo što je to danas sve već u funkciji, odnosno što je projekat koji je započeo g. Obren Petrović pušten u rad. Takođe, želim napomenuti da je opredijeljenje Grada Doboja i MUP-a RS da se riješi problem Policijske stanice 2 i prostora za Jedinicu žandarmerije, i to ćemo danas sigurno kroz razgovor u Gradskoj upravi zajednički dogovoriti – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Postavljene su tri različite vrste kamera, koje su povezane sa informacionim sistemom MUP-a Srpske.

-Imamo postavljenih 20 ANR-5 tzv. pametnih kamera koje prepoznaju registarske tablice. Takođe, imamo postavljenih i 18 PTZ kamera sa kojima se može upravljati iz Operativnog dežurstva i koje imaju mogućnost rotacije od 360 stepeni u pogledu pomjeranja u zavisnosti od situacije šta nam treba, kao i još 33 kamere koje snimaju u gro-planu – izjavio je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.

Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj

Puštanju u rad video-nadzora u dobojskoj Policijskoj upravi prisustvovao je i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BIH Obren Petrović. 

Nakon puštanja u rad video-nadzora ministar Lukač i gradonačelnik Jerinić razgovarali su u Gradskoj upravi o iznalaženju prostora za smještaj PS Doboj 2 i Jedinice žandarmerije.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

 

Prikaži više

Povezani članci

Provjeri takođe

Close
Back to top button
Close