Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić smatra da se što više lokalnih zajednica iz Srpske treba da uključi u program “Pomoć i njega u kući” i da se ova usluga komercijalizuje jer raste broj starijih ljudi i potreba za ovom uslugom.

Lazić je rekao da se ova socio-ekonomska usluga trenutno realizuje u Doboju, Prnjavoru, Šamcu i Foči.

“Zakonom o socijalnoj zaštiti postoji komponenta njega i pomoć u kući. Sada radimo nacrt zakona o Crvenom krstu Republike Srpske sa željom da imamo javna ovlaštenja da vršimo tu vrstu usluge i da to možemo na ekonomskim osnovama raditi kako bismo mogli zaraditi i da naše lokalne organizacije postanu samoodržive”, rekao je Lazić.

Lazić, koji danas u Doboju prisustvuje okruglom stolu “Modeli plaćanja pomoći i njege u kući”, ocijenio je da bi ekonomski model programa brige o starim licima bio prihvatljiv i mladima koji rade ili žive u inostranstvu.

On je rekao da je program “Pomoć i njega u kući” u Srpskoj zaživio prije 10 godina u saradnji sa Crvenim krstom Švajcarske.

Predstavnik dobojske Gradske organizacije Crvenog krsta Jasmina Bukejlović rekao je da se program “Pomoć i njega u kući” u Doboju finansira učešćem Gradske uprave u iznosu od 70 odsto, 20 odsto Gradske organizacije Crvenog krsta i 10 odsto od donatora Crvenog krsta Švajcarske.

Programom je obuhvaćeno 75 korisnika u 17 mjesnih zajednica kojima je do sada pruženo oko 3.500 usluga. Ovu vrstu usluge pruža šest obučenih i sertifikovanih njegovatelja i četiri volontera Crvenog krsta, koji na raspolaganju imaju tri motorna vozila.

Zbog porasta populacije iznad 65 godina koji su i najbrojniji korisnici usluga, Bukejlovićeva je ukazala na potrebu novih kadrova i vozila.

Vođa tima za kućnu njegu dobojskog Crvenog krsta Nataša Pančić Vukajlović rekla je da je ova pomoć najpotrebnija licima treće životne dobi koji su bolesni, nepokretni ili teško pokretni, koji žive sami bez porodice.

Kada su pitanju nepokretna lica, najčešće se traže usluge lične higijene, presvlačenja, zamjena posteljine, priprema obroka, davanje ljekarske terapije, praćenje krvnog pritiska i nivoa šećera.

“Otežavajuće okolnosti su velika udaljenost pacijenata, a mali broj vozila i kadrova. Jedan volonter u prosjeku dnevno može zbrinuti šest do osam korisnika”, navela je Vukajlovićeva.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Lubura: Afirmisati pješačenje i vožnju bicikla (FOTO)
Naredni članakVulić: Šmit raspakuje Opšti okvirni sporazum za mir