Vijesti

DOBOJ: Lama Frančesko Franc novi stanovnik „Baze ParaGhost“ na Ozrenu (FOTO)

„Baza ParaGhost“ na Ozrenu odnedavno je bogatija za još jednog ljubimca. Nakon medvjedica Maše i Ljubice novi stanovnik je lama Frančesko Franc.

Lama Frančesko Franc star je dvije godine i već je nepunih mjesec dana novi stanovnik „Baze ParaGhost“ na Okolištima na Ozrenu odakle je došao iz Sarajeva. Oni koji brinu o njemu kažu da je ovo bio i njihov prvi susret sa lamom. Čist zrak i netaknuta priroda na Ozrenu mu odgovaraju, jer je i rođen na ovim prostorima. Opisuju ga kao pitomog i društvenog. Za sada nije upotrijebio svoj način odbrane – pljuvanje.

-On je biljojed – preživar. Kao i kod svih ostalih domaćih životinja neophodno je da u njegovoj ishrani ima žitarica, tako da ujutru dobija porciju ječma, kukuruza i zobi. Sada je već trava nikla i ima dovoljno ispaše, tako da i naveče dobije te žitarice kao poslasticu. Obično kada čuje zveckanje zrnevlja u kanti on odmah trči. Interesantan je po tome što mu ništa ne može promaći, ko gdje i odakle ide, jer on mora da vidi šta se to dešava, šta se to čuje itd. Kažu čak da čuva određenu teritoriju kao i pas, jer se zaštitnički ponaša prema svemu onome što je na njegovoj teritoriji – izjavio je Petar Tubić, „Baze ParaGhost“ Ozren.

Petar Tubić, „Baze ParaGhost“ Ozren

Od kada se pročulo da je Franc novi ljubimac na Ozrenu brojni su posjetioci, koji su došli da se upoznaju sa njim. Oduševljeni su sa njim. Postao je prava atrakcija, kao i medvjedice Maša i Ljubica. Franc boravi na jednoj, a one drugoj strani. Maša je stara više od dvije godine, a Ljubica je godinu dana mlađa. Starija medvjedica je ozbiljnija, za razliku od Ljubice, koja voli da ukrade hranu od Maše da se sakrije i pojede.

-Ljubica stvarno voli da se igra sa posjetiocima. Voli od njih da uzima bombone, da razmrsi kosu djevojkama koje uđe unutra kod nje, da im uzme šal ili da vidi šta ima, odnosno šta im se nalazi u torbi, jer je dosta znatiželjna, dok Maša je malo ozbiljnija i drži se na distanci. Njoj jednoszavno treba malo više vremena da prihvati nekoga. Ona neće da uzme bombonu čak i od svakog od nas koji smo svaki dan sa njom ovdje, ali da sa radoznalošću dođe i vidi ko je tu sve ušao, te da pregleda sve kako je, šta je i odakle je i onda po svom ide dalje. Poprilično su socijalizovane i do sada nisu pokazale nikakav znak agresivnosti. Mi koji smo ovdje svaki dan i koji dosta vemenea provodima sa njima već neke njihove karakterne osobine i shvatamo, tako da znamo šta znače neki njihovi pokreti, kao što je npr. drugačiji položaj ušiju ili drugačiji način kretanja. Po tome znamo kakvo je nihovo trenutno raspoloženje. One su skoro uvijek raspoložene za igru. Dovoljno je da se vodi briga o njima tj. da im je čisto, da imaju hranu i sve ostalo, pa onda i njihova dobra volja se vidi tada – rekao je Petar Tubić, „Baze ParaGhost“ Ozren.

Voće, povrće, žitarice, slatka peciva, kokice, smoki samo je dio onoga što vole da jedu Maša i Ljubica. Omiljena poslastica su im bonbone.

-U većini slučajeva mi ih hranimo, ali kada neko uđe sa nama ima priliku i on da ih hrani. One se hrane ujutru i naveče. Ne praktikujemo da im hranu daje svako ko dođe, jer one imaju svoje obroke u udređeno vrijeme. Uvijek su raspoložene i za igru, ali nekada se i one povuku, npr. kada spavaju, odmaraju ili se zavuku u hladovinu. Ali u većini slučajeva su raspoložene za igru – izjavio je Miloš Lukić.

Miloš Lukić

Novom ljubimcu Francu dive se i oni koji o njemu brinu. Na putu je kažu da ukrade slavu Maši i Ljubici.

-Na putu je da im oduzme slavu. Stvarno je nestvarna životinja. Nisam se do sada susreo sa takvom životinjom. On je razigran, veseo i baš onako specifičan. NJegov stav, faca i kada onako stane čine da je nekako sav dostojanstven. Stvarno je lijep i super životinja – rekao je Miloš Lukić.

Franc, Maša, Ljubica i ukrasni fazani za sada su dio ovog eko parka na Okolištima. U toku je registracija mini zoološkog vrta.

– Kada se završi proces registracije mini zoološkog vrta onda ćemo ići u plansku nabavku određenih vrsta životinja, kao i u samo planiranje prostora za njihovo držanje. Zatim u pripremu plana ishrane, plana liječenja i svega oboh ostalog što je propisano pravilnikom o držanju životinja – izjavio je Petar Tubić, „Baze ParaGhost“ Ozren.

Do nekog novog ljubimca vjerujemo da će brojni posjetioci obići Franca, Mašu i Ljubicu, glavne atrakcije na Ozrenu.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close