DobojKultura

DOBOJ: Književno veče u čast 60 godina stvaralaštva Ranka Pavlovića (FOTO)

Narodna biblioteka u Doboju organizovala je književno veče posvećeno šest decenija godina stvaralaštva Ranka Pavlovića iz Banjaluke i promociju njegovih “Izabranih djela u 14 tomova”.

Pavlović je rekao novinarima da je izabrao Doboj kao prvi grad u Republici Srpskoj u kojem je promovisao svoja izabrana djela, jer je upravo u ovoj lokalnoj zajednici 1963. godine objavio svoju prvu zbirku pjesama “Nemir sna”.

“To je jedan lijep posao, kao kada monah skuplja ljekovitu travu, pa razgrće korov i busenje. Tako i mi pisci tražimo riječ i ono što ćemo pretočiti u pjesmu ili priču”, naveo je Pavlović.

Književnica Jovanka Stojčinović Nikolić rekla je da “Izabrana djela” obuhvataju komplet djela za odrasle sa osam tomova i komplet djela za djecu sa šest tomova.

“Žanrovski, Ranko Pavlović obuhvata sve. Od poezije i proze, pjesme, priče, pripovijetke, eseje, oglede /za odrasle/ i tako isto i za djecu, s tim što za djecu piše i dramske tekstove”, izjavila je Nikolićeva.

“Izabrana djela” su povodom ovog književnog jubileja objavile izdavačke kuće “Prometej” iz Novog Sada i “Besjeda” iz Banjaluke.

Ranko Pavlović živi i stvara u Banjaluci i ovogodišnji je dobitnik nagrade “Zlatni ključić Smedereva”.

Pavlovićevi radovi zastupljeni su u čitankama, lektiri, domaćim i stranim antologijama, a njegove pjesme i pripovijetke prevođene su na dvadesetak stranih jezika.

Nagrađivan je značajnim priznanjima za književnost, a dodijeljene su mu povelje Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i Akademije “Ivo Andrić” za životno djelo.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close