Vijesti

DOBOJ: Kineska kompanija “Sinofarm” donirala opremu dobojskoj Bolnici (FOTO)

Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju danas je donirana veća količina lične zaštitne opreme kompanije “Čajna Sinofarm internešnel korporejšn”, angažovane na izgradnji novog objekta bolnice u naselju Usora.

Predaji donacije prisustvovao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić koji je zahvalio predstavnicima Ambasade Kine u BiH i komapnije “Čajna sinofarm internešnel korporejšn”, te naglasio da je u trenutnim okolnostima svaka donacija dobrodošla.

“Ovo partnerstvo i prijateljstvo koje funkcioniše kroz primjer projekta u Doboju je nešto što nam daje za pravo da možemo računati jedni na druge”, izjavio je novinarima Šeranić.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

On je naveo da je zadovoljan načinom kako se realizuju aktivnosti na izgradnji novog objekta bolnice i da mu je ovo drugi dolazak na gradilište.

Šeranić je dodao da je svaka zdravstvena ustanova u Srpskoj u epidemiološkoj situaciji “stub na svoj način” i da o tome govori i prepoznavanje od predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, koja je Ordenom zastave sa srebrenim vijencem odlikovala sedam bolnica u Republici Srpskoj, a jedna od njih je i dobojska “Sveti apostol Luka”.

Savjetnik za ekonomska i trgovinska pitanja u Ambasadi Kine u BiH Ksiu Ju nada se da će ova bolnica biti primjer dobre saradnje, koje će u BiH biti i u narednom periodu.

Ksiu Ju, savjetnik za ekonomska i trgovinska pitanja u Ambasadi Kine u BiH

Pomoćnik generalnog direktora Poslovne jedinice “Čajna Sinofarm internešnel korporejšn” za centralnu i istočnu Evropu Juan Cuangjun rekao je da ova kompanija ima veliko iskustvo u zdravstvenom sektoru i da je tokom pandemije dopremila više od 2,1 milijardu komada medicinske opreme u više od 126 država.

Juan Cuangjun, pomoćnik generalnog direktora Poslovne jedinice “Čajna Sinofarm internešnel korporejšn” za centralnu i istočnu Evropu

Direktor bolnice Mladen Gajić rekao je da su danas donirane zaštitne maske i odjela vrijednosti oko 11.000 evra.

Mladen Gajić, direktor dobojske Bolnice

Izgradnja objekta bolnice na Usori realizuje se na osnovu ugovora sa kineskim izvođačem radova “Čajna Sinofarm internešnel korporejšn” /China Sinopharm International Corporation/ i “Šansi konstrakšn invesment grup” /Shanxi Construction Investment Group/.

Projekat ima tri faze, prva je projektovanje, drugi izgradnja i treća opremanje, a nosilac izrade glavnog projekta je dobojski projektni biro “Atrij”. Nakon što je uručen glavni projekat i dobijena građevinska dozvola, dobojsko preduzeće “Građ-promet” započelo je izgradnju.

Nova Bolnica u Doboju jedan je od najznačajnijih projekata za grad i regiju, a predstavljaće medicinski objekat sa stacionarima za boravak pacijenata. Predviđeno je da objekat bude jedna cjelina sa ukupno pet funkcionalnih krila koja se razdvajaju na spratovima, odnosno stacionarima. Objekat ima šest etaža, a predviđen je i helidrom.

U Doboju su 14. marta prošle godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije “Čajna sinofarm internešnel korporejšn” Li Kan potpisali ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u Doboju, ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a.

Isti dan su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping položili kamen temeljac za izgradnju objekta u Ulici Nikole Tesle u Doboju.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close