Vijesti

DOBOJ: Kalabuhov: Manastir ujedinjuje narode Rusije i Srpske (FOTO)

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da je Srpsko-ruski duhovni centar i Manastir Svete Matrone Moskovske u dobojskom naselju Ritešić još jedan od simbola prijateljstva koji veže ruski i srpski narod.

Kalabuhov je rekao da je zadovoljan što je danas u Ritešiću, gdje, kako kaže, osjeća ljudsku toplinu uprkos hladnom vremenu i niskoj temperaturi.

“U ovo teško vrijeme radi se o demonstraciji naših mogućnosti da komuniciramo ljudski i da vidimo napore ljudi i gradonačenika, kao i ostalih, da se izgradi nešto što ujedinjuje narode u Rusiji i Republici Srpskoj”, izjavio je novinarima Kalabuhov.

Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u BiH

On je poručio da se, oslanjajući se na ovakve simbole, i dalje može graditi prijateljstvo naroda u Rusiji i Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zahvalio je ambasadoru Kalabuhovu što je posjetio Manastir Svete Matrone, za koji kaže da je jedinstven ruski manastir u Republici Srpskoj.

“Zajedno smo danas sa igumanom razgovarali šta je još potrebno da manastir zaživi u potpunosti”, rekao je Jerinić.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Jerinić je zadovoljan što se i kroz Manastir potvrđuje viševjekovna i neraskidiva ljubav ruskog i srpskog prijateljstva.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zoran Gajić rekao je da će u sklopu Srpsko-ruskog centra bratstva pravoslavnih naroda, koji se nalazi uz Manastir, biti nekoliko funkcionalnih cjelina, između ostalog, ruski vojni muzej, ruski kutak, restoran ruskog cara, sala za sastanke, te apartmani za smještaj zvaničnika i hodočasnika.

On je najavio da će iduće godine biti postavljeni temelji za izgradnju ruske bolnice.

Zoran Gajić, predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva
i jedinstva pravoslavnih naroda

Nastojatelj Manastira iguman Isaija navodi da je zadovoljan prisustvom lokalnog vjerujućeg naroda tokom bogosluženja.

Iguman Isaija, nastojatelj manastira

Posjeti Manastira prisustvovao je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić.

Danijel Jošić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Od 2009. godine na inicijativu predsjednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda Zorana Gajića u Ritešiću se realizuje projekat izgradnje Manastira Svete Matrone Moskovske i ruskog etno-sela.

Projekat je dobio blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

U okviru ruskog etno-sela 2017. godine otkrivena je spomen-bista ruskom caru Nikolaju Drugom, čije postavljanje je organizovalo Udruženje srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda, uz podršku ruske Ambasade u BiH.

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close