Doboj

DOBOJ: Jerinić: Istraživanja neće ugroziti prirodu, treba znati s kojim resursima se raspolaže

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić izjavio je Srni da sprovođenje detaljnih geoloških, geohemijskih i geofizičkih istraživanja na području te lokalne zajednice neće ugroziti životnu sredinu, a njihovi rezultati će dati odgovore za buduće projekte, te pozdravio odluku lokalnog parlamenta da omogući ta istraživanja.

On smatra da na teritoriji cijelog grada treba sprovesti geološka istraživanja kako bi znali čime sve ta lokalna zajednica raspolaže, kao i da daju odgovore na mnoga pitanja koja se neposredno tiču zdravlja stanovništva, ali i onih koja će uticati na realizaciju daljih projekata koje se po raznim osnovama nameću Doboju.

Jerinić je istakao da je kompanija “Likos Balkan metals” iz Bijeljine od Grada zatražila saglasnost za istraživanja s ciljem kompletiranja dokumentacije za dobijanje odobrenja od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske.

On je naveo da je zakonom definisano da gradonačelnik sam o tome može donijeti odluku, ali da je s ciljem upoznavanja javnosti, ovo pitanje predočio odbornicima.

“Grad Doboj je na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada proaktivno uzeo u razmatranje istraživanje na teritoriji grada Doboj, imajući u vidu da po zakonu lokalna zajednica daje saglasnost koja nije obavezujuća za ministarstvo koje daje konačnu dozvolu i saglasnost da se sprovede istraživanje”, pojasnio je Jerinić.

Između ostalog, Jerinić očekuje da istraživanja potvrde ili negiraju i prisustvo osiromašenog uranijuma s obzirom da su pojedine lokacije na području grada tokom 1995. godine bile bombardovane avio-bombama, poput vrha Kraljice na Ozrenu ili kasarne na Barama.

U sklopu kapitalnih projekata dugoročnog snabdijevanja gradskih i prigradskih naselja zdravom vodom za piće, gradonačelnik Doboja je podsjetio i na istraživanja sprovedena 70-ih godina prošlog vijeka, odnosno elaborat “Sjeverna Bosna” koji je predviđao basen koji bi pokrivao sliv rijeke Krivaje i Bosne.

“Moramo utvrditi da li postoje dovoljne količine vode, da li imaju uzoraka, primjesa u sebi. Recimo živu ne možete ukloniti iz vode”, poručio je Jerinić.

On je istakao da je u interesu građana da se sve to sazna. “Na kraju krajeva, to su površinska istraživanja koja se rade laboratorijski i tu nema nikakvih bušotina, štetnih emisija ni po zdravlje ljudi ni po životnu sredinu”, rekao je Jerinić.

Gradonačelnik Doboja je poručio da postoji visok stepen odgovornosti da se ne dozvoli proces koji bi ugrozio bilo koga, te da razumije zabrinutost kod građana, ali da je ona bez osnova jer se istraživanje ne odnosi samo na područje Ozrena, već cijelo područje grada – Trebava, Ozren, Krnjin, Vučijak.

Prema njegovim riječima, pred gradom su brojni izazovi koji se odnose i na planiranja da se obezbijede dovoljne količine lignita za Gradsku toplanu s obzirom da po ugovoru 2029. godine Rudnik i Termoelektrana “Stanari” prekida isporuku ove rude.

“Zbog toga su nam potrebna nova saznanja. Od ranije je poznato da na području Cerov gaja na Trebavi postoje određene količine lignita za koje je utvrđeno da su nedovoljne da bi eksploatacija bila ekonomski opravdana”, naveo je Jerinić.

On očekuje širi društveni angažman i podršku – da se prati proces istraživanja, ukoliko resorno ministarstvo odobri njegovu realizaciju, te izrazio spremnost da se u tom pravcu formira i zajednički tim koji će to nadgledati.

“Kada se završi istraživanje, mi nismo obavezni da to što se nađe bude i predmet eksploatacije ili otvaranja nekakvih rudnika”, poručio je Jerinić.

Odbornici Skupštine grada Doboj dali su na jučerašnjoj sjednici saglasnost firmi “Likos Balkan metals” iz Bijeljine za izvođenje detaljnih geoloških, geohemijskih i geofizičkih istraživanja na području Doboja, s ciljem kompletiranja dokumentacije ove kompanije za dobijanje odobrenja od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske. 

Foto: Facebook/Boris jerinić – Gradonačelnik Doboja

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close