Vijesti

DOBOJ: Ilindanske svečanosti u Kožuhama upotpunila i kulturna dešavanja (FOTO)

Booking.com

U okviru Ilindanskih svečanosti u Kožuhama održano je veče folklora, promocija knjige “Sužanj” Lidije Žarić, kao i izložba umjetničkih radova dobojskog akademskog vajara Drage Handanovića.

Ilindanske svečanosti prilika su da se zaigra i zapjeva. Za to su se pobrinula kulturno-umjetnička društva koja su nastupala u okviru te manifestacije. Ove godine smotra folklora održana je na novoj ljetnoj pozornici u Kožuhama, koja je sagrađena sredstvima Gradske uprave, na čemu su mještani zahvalni lokalnoj vlasti koja je i ove godine dala svesrdnu podršku u organizaciji Ilindanskih dana.

-Ovo je osmo po redu veče folklora na kojem js učešće uzelo sedam kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske. Svega ovoga ne bi bilo bez pomoći jednog čovjeka koji je motor i snaga našeg KUD-a i koji nam pomaže u svemu, a to je Obren Petrović. Njegovim stopama nastavio je i sadašnji gradonačelnik Doboja Boris Jerinić kojem se zahvaljujemo i obećavamo da ćemo dostojno predstavljati grad Doboj na svim našim nastupima. Ovu binu je sagradio Obren Petrović i gradnja je trajala dvije godine. Riječ je o velikoj investiciji, odnosno jednom kompleksu u sastavu Doma kulture u Kožuhama, gdje djeca nastupaju, a što nama mnogo znači – rekao je Goran Savić, predsjednik KUD “Miloš Kupres” Kožuhe.

Goran Savić, predsjednik KUD “Miloš Kupres” Kožuhe

-Naša zlatna vremena su bila dalekih 70-tih godina kada je naša Mjesna zajednica Kožuhe bila lider među mjesnim zajednicama u bivšoj SFRJ. Večeras me ovo sve vraća u to vrijeme i čini mi se da je isto to vrijeme ponovo došlo u Kožuhe. Ovo što se mi ovdje večeras manifestujemo to je odraz naše kulture i ponosa koji ćemo mi sigurno njegovati i u narednim vremenima. Najveće zasluge za ovo sve sigurno idu Gradu Doboju i prethodnom gradonačelniku Obrenu Petroviću, koji je zajedno sa nama ovdje u Kožuhama učestvovao u svim projektima, a posebno u projektima iz oblasti kulture. Ovu binu je napravio Grad Doboj, takvu ljetnju pozornicu nema ni jedna mjesna zajednica i mi ćemo nastojati da sa ovim projektom i ubuduće razvijamo tradiciju i njegujemo kulturu – izjavio je Vojo Jovanović, predsjednik Mjesne zajednice Kožuhe.

Vojo Jovanović, predsjednik Mjesne zajednice Kožuhe

Posebnu vezu sa ovim selom ima i Lidija Žarić, čiji su roditelji iz Kožuha, a koja je upravo u ovom kraju kojem se uvijek rado vraća promovisala svoju prvu knjigu “Sužanj”. Za izdavača se potpisuje Narodna biblioteka.

-U Kožuhama je bila jedna neobična stvar kada sam ja bila djevojčica i kada sam ovdje dolazila na raspuste, odnosno bilo je sramota ne pročitati neku knjigu, tj. ne biti u tim književnim tokovima. Sa jedne strane, ja sam porodično, a sa druge strane, boraveći ovdje zaljubila se u čitanje, u knjigu i sve ostalo što ide uz to. Onda sam ovdje saznala i spoznala mnoge zanimljive i tragične priče od kojih sam eto tu jednu prenijela u knjigu, a koja se meni posebno urezala u dušu. Radi se o sudbini jedne žene koja je moja tetka, odnosno rođaka moje majke, tj sestra od ujaka. Ona je imala jako tužnu, tragičnu i neobičnu sudbinu. Bila je žena koja trebala biti jedna obrazovana gospođa i dama, ali su istorijske i društveno-političke okolnosti uticale na to da ona bude sužanj cijelog svog života i da umre kao sužanj, a to je u stvari i tema ove knjige – izjavila je Lidija Žarić, autor knjigeSužanj.

Lidija kaže da su joj dugogodišnje novinarsko i voditeljsko iskustvo pomogli prilikom pisanja. Neobično je kaže biti s druge strane kamere, a priznaje i da je pod velikom tremom odradila svoju prvu promociju.

-Neobično je biti što ja kažem sa ove strane mikrofona. Ja sam u svojoj novinarskoj i voditeljskoj karijeri cijeli život najavljivala nekoga i bilo je lako pričati o tim nekim drugim ljudima, šaliti se i opuštati ih. Međutim, sada kada sam ja u toj ulozi nije mi nimalo lako, tim više jer sam pred ljudima koji me poznaju cijeli život i koji znaju detalje teme o kojoj ja govorim – rekla je Lidija Žarić, autor knjigeSužanj.

Lidija Žarić, autor knjigeSužanj

U okviru Ilindanskih dana upriličena je i izložba umjetničkih radova akademskog vajara Drage Handanovića, koji ove godine obilježava šezdeset godina svog umjetničkog rada, a svoju izložbu je s razlogom predstavio u Kožuhama.

-Ovdje je izložba u Kožuhama baš sa razlogom zato što sam ja prije šezdeset godina radio u Kulturno-propagadnom centru, doputovao motor-biciklom i lijepio plakate na kojima su bili građani obaviješteni, da će biti izložba reprodukcija renesansnih majstora. Večeras je ovo jedna retrospektiva mog rada. Ja sam odlučio u dogovoru sa kulturno-umjetničkim društvom ovdje, da napravim izložbu mojih nagrađivanih radova na bosanskohercegovačkim i svjetskim izložbama. Ovdje postoji devet skulptura u ovom prostoru i posteri koji su meni značajni. Prethodni gradonačelnik Doboja Obren Petrović je moj rad prepoznao, te odlučio da se dobojski Muzej dogradi i da u njemu budu postavljena moja djela, a što je jedinstvena pojava u Bosni i Hercegovini – izjavio je Drago Handanović, akademski vajar.

Drago Handanović, akademski vajar

Kultura u Kožuhama njeguje se više od jednog vijeka, a osnovni stub kulturnog života je Dom kulture koji počeo sa radom 1895. godine.

-Kultura se u Kožuhama počela organizovano sprovoditi između dva svjetska rata, kada je ovdje osnovano sokolsko društvo, koje smo imali i prije Doboja. Kod nas je osnovano 1912. godine, a u Doboju 1913. godine. Između dva svjestska rata sokolska četa je bila jedna od najuspješnijih i imala je izuzetno jaku dramsku sekciju. Ovdje je bio običaj da gazde igraju u predstavama, što danas izgleda nevjerovatno, ali u to vrijeme kulturom su se bavili i bogati i siromašni, ali i nadareni ljudi. Nakon Drugog svjetskog rata kulturu u Kožuhama na sebe preuzima KUD “Miloš Kupres” koje je proslavilo naše selo. Mi smo ovdje imali kultnu manifestaciju “Vezak vezem, pjesmu pjevam” koja je bila republičkog ranga u folkloru, što je trajalo do 1986. godine, kada smo naš Dom kulture ustupili Tvornici niskonaponske opreme iz Doboja. Zatim, poslije rata odmah 1995. godine krenuli smo sa obnovom ove zgrade koja je bila u lošem stanju i sa kulturnim aktivnostima koja su neobična za naša sela – rekao je Ljubo Kajišarević, mještanin Kožuha.

Ljubo Kajišarević, mještanin Kožuha

Ilindanaski dani u Kožuhama traju pet dana, a pored kulturnih manifestacija, organizuju se memorijalni turnir u fudbalu, dok na sam dan seoske slave, Svetog proroka Ilije, vjernici prisustvuju večernjem bogosluženju.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close