Vijesti

DOBOJ: Formiran klaster s ciljem obnove prehrambene industrije (FOTO)

U Doboju je danas organizovan regionalni klaster, jedan od sedam u Republici Srpskoj, kojeg sačinjavaju 24 subjekta sa područja 11 lokalnih zajednica dobojske regije s ciljem da se obnovi prehrambena industrija na ovom području.

Klaster je formiran i radi bolje standardizacije i povećanja poljoprivredne proizvodnje, uz stabilan plasman na tržištu. 

Organizovan je u okviru projekta “Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima” koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a menadžer projekta Dragan Vučković rekao je da je u Srpskoj do sada formirano pet klastera i da preostaje osnivanje još dva klastera za regije Bijeljina i Gradiška. 

“Cilj klastera jeste da bude podignuta konkurentnost proizvođača, da se iz više izvora finansiraju određene stvari, te da se proizvodi za poznato tržište i kupca da bi proizvodnja bila izvjesna”, izjavio je Vučković novinarima. 

On je pojasnio da klaster uključuje lokalne institucije i razvojne agencije, proizvođačke zajednice i udruženja, zadruge, otkupljivače i prerađivače, koji treba da definišu vremenske ciljeve o tome koje su to perspektivne proizvodnje i koji je neophodan broj poljoprivrednih proizvođača. 

“Mi na ovaj način povezujemo prizvođače i potrošače, a paralelno sa osnivanjem klastera obezbjeđuje se podrška u start-ap paketima, savjetodavnom radu na terenu za sve one koji organizuju proizvodnju, te sertifikovanje”, rekao je Vučković. 

On je naveo da u svakoj regiji dominira određena poljoprivredna proizvodnja, a za dobojsku kao dominantnu navodi povrtarstvo. 

Vučković je rekao da projekat finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede IFAD, a sufinansira Vlada Republike Srpske. 

Rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Doboj Dragiša Marković rekao je da na ovom području nakon proteklog rata nije bilo ozbiljno organizovane poljoprivredne proizvodnje, a proizvođači su mahom učlanjeni u zadruge, lokalna udruženja ili su nastupali samostalno. 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Poljoprivrednik” Stanari Mihajlo Gavrić rekao je da je realizovan pilot projekat za proizvodnju zdravom organskom jagodom “krnjinkom” zaštićenom žigom, te da im je u okviru projekta IFAD prihvaćen biznis plan za proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru. 

Direktor Poljoprivredne zadruge “Tarevci” iz Modriče Nahdet Sulejmen rekao je da od klastera očekuje obrtna sredstva za podmlađivanje zasada šljive, s obzirom na povećanu tražnju suve šljive na inostranom tržištu. 

“Prošle godine smo osušili tri vagona šljive, a dnevni kapacitet nam je vagon, odnosno do sedam tona šljive”, rekao je Sulejmen.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close