Vijesti

DOBOJ: Epidemiološka situacija zabrinjavajuća – medicinski radnici na izmaku snaga (FOTO)

Epidemiološka situacija u Doboju je zabrinjavajuća, rečeno je ovo nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije. Zdravstveni radnici koji su prvoj borbenoj liniji su na izmaku snaga. Umorni su i iscrpljeni. Iz dobojske Bolnice poručuju da im nedostaje medicinskog kadra. Apeluje se na građane da se pridržavaju svih propisanih mjera i preporuka, kako bi spriječili kolaps zdravstvenog sistema.

Osam mjeseci traje borba sa virusom korona. Polovina dobojske Bolnice pretvorena je u odjeljenja za kovid pacijente o kojima brine skoro polovina zaposlenih sestara. Na raspolaganju je 214 kreveta, a od tog broja 14 je na intezivnoj njezi za liječenje pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Trenutno ima 60-ak slobodnih kreveta. Problem će nastati ako se ovaj kapacitet popuni.

-Potrebno nam je još sestara i doktora jer ljudi su na ivici snage. Ako kolabira zdravstveni sistem i ako se još poveća broj bolesnih, mi ne samo da ćemo imati ljude koje nećemo moći liječiti od kovida, već nećemo moći zbrinuti i druga hitna stanja koja mogu ljudima da ugroze život. Mi ne možemo dopustiti da zbog kovida pate drugi ljudi, jer vi imate infarkte, porode, prelome i hitne operacije. Mi to sve moramo zbrinuti plus još i kovid – izjavio je dr Aleksandar Subotić, Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj.

dr Aleksandar Subotić, Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj

Situacija je zabrinjavajuća. Apeluje se na građane da se ponašaju savjesno i odgovorno. U Doboju su na snazi odluke i mjere Republičkog štaba, ali ukoliko se situacija nastaviti pogoršavati Gradski štab posegnuće za rigoroznijim mjerama.

-Ostaju na snazi sve one mjere koje je Republički štab donio, ali opet apelujem na građane da zajednički pokušamo da pomognemo našim zdravstvenim radnicima, jer ono što je u ovom momentu najbitnije je da sačuvamo naš zdravstveni sistem. Mi ako ne budemo imali ko da nas liječi možemo donijeti bilo kakvu mjeru ili se svi razboliti, ali je ponavljam najveći problem ako nas ne bude imao ko liječiti, a to je naše medicinsko osoblje, kako medicinske sestre, tako i naši ljekari – rekao je Boris Jerinić, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Doboj.

Boris Jerinić, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Doboj

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Doboja funkcionišu dvije kovid ambulante u kojima radi po šest ljekara i medicinskih tehničara.

-Na dnevnom nivou imamo u prosjeku od 180 do 200 pregleda, pogotovo sada od kraja oktobra mjeseca. To vam je oko 30 do 40 pacijenata po ljekaru za pet sati rada. Ambulante rade dvokratno, odnosno u prvoj i drugoj smjeni od 9 do 19 časova, a mimo tog radnog vremena zdravstvenu zaštitu tim pacijentima pružaju ljekari i zdravstveno osoblje u Službi hitne pomoći – izjavila je dr Marina Jotić Ivanović, Dom zdravlja Doboj.

dr Marina Jotić Ivanović, Dom zdravlja Doboj

Pored kadrovskih problema dobojska bolnica susreće se i sa povećanim materijalnim troškovima. Za 20 puta povećani su troškovi za kiseonik. Prošle godine u novembru za kiseonik je utrošeno sedam, a ove godine za isti period 140.000 KM. Građani poštujete sve epidemiološke mjere – nosite masku, držite fizičku distancu i uzdržavajte se od proslava slava i drugih svečanosti, poručili su članovi dobojskog Štaba za vanredne situacije.

Foto: rtvdoboj.org, Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja

Izvor: RTV Doboj

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close